Taquitos med potatis och karamelliserad lök

Taquitos med potatis och karamelliserad lök
Foto: Eva Hildén
Mattias Kristiansson porträtt
Mattias Kristiansson porträtt

Taquitos med potatis och karamelliserad lök

37 ingredienser

60 m

Tortillabröd med en krämig fyllning av potatis, karamelliserad lök och svarta bönor. Serveras med guacamole, majs- och paprikasallad samt vegansk ostsås gjord på sötpotatis. Vegansk festmat när den är som allra bäst!

Ingredienser

portioner

Taquitos

  • 800 g mjölig potatis
  • 2 gula lökar, fint skivade
  • 2 klyftor vitlök, finhackade
  • 1 förp svarta bönor [400 g]
  • 1 jalapeño, chilifrukt, finhackad
  • 2 tsk torkad oregano
  • 1 tsk malen spiskummin
  • salt
  • 12 små tortillabröd
  • 12 tandpetare
  • rapsolja, att steka i

guacamole

  • 3 avokador
  • 1 limefrukt, saften
  • 0,5 gul lök, finhackad
  • 0,5 dl färsk koriander, finhackad
  • 1 tomat, finhackad
  • salt

Ostsås på sötpotatis

  • 100 g sötpotatis
  • 2 msk rapsolja
  • 2 msk vetemjöl
  • 3,5 dl mjölk (t ex osötad sojamjölk)
  • 1 klyfta vitlök, pressad
  • 1 tsk dijonsenap
  • 1 tsk japansk soja
  • ev 1 msk näringsjäst (bjäst)
  • salt

Majssallad

  • 3 dl majskorn
  • 0,5 röd paprika, finhackad
  • 0,5 grön paprika, finhackad
  • 0,5 gul lök, finhackad
  • 2 msk äppelcidervinäger
  • 2 msk vatten
  • 2 tsk strösocker
  • 0,5 tsk salt

Till servering

  • rödkål, strimlad
  • isbergssallad, strimlad
  • färsk koriander

Gör så här

Taquitos

  1. Skala potatisen och koka den mjuk. Mosa med en gaffel, men lämna gärna lite bitar i.
  2. Fräs gul lök och vitlök i lite olivolja tills den blir mjuk och lätt gyllenbrun i färgen. Det tar 10-15 minuter.
  3. Blanda ihop alla ingredienser till en krämig fyllning.
  4. Fördela fyllningen på tortillabröden och rulla ihop. Fäst med tandpetare och stek dem sedan gyllenbruna i generöst med olja.

Guacamole

  1. Mosa sönder avokadon grovt med hjälp av en gaffel. Blanda med övriga ingredienser.

Ostsås på sötpotatis

  1. Skala sötpotatisen och koka den mjuk. Mixa till en slät puré med hjälp av en stavmixer eller matberedare.
  2. Vispa ihop rapsolja och vetemjöl i en kastrull. Låt puttra i 2 minuter. Vispa ner sötpotatispurén
  3. och mjölken. Ta i lite i taget så att du får en slät sås utan klumpar. Låt såsen sjuda under omrörning tills den tjocknar. Smaksätt med vitlök, dijonsenap, sojasås, eventuellt näringsjäst och salt.

Majssallad

  1. Blanda ihop allt och låt stå i 10 minuter.

Servering

  1. Lägg rödkål och grönsallad i en liten hög. Toppa med tre taquitos. Fördela lite majssallad och guacamole runt om. Ringla över ostsåsen. Dekorera med färsk koriander.