Tartar på älginnanlår

Tartar på älginnanlår
Foto: Tv4
Johan Backéus
Birgit Malmcrona
Johan Backéus
Birgit Malmcrona

Tartar på älginnanlår

Av: Johan Backéus, Birgit Malmcrona

Från: Nyhetsmorgon

17 ingredienser

1 h

Tartar på älginnanlår med picklade grankottar, enbär och citron är en rustik huvudrätt som andas skog och vinter.

Ingredienser

portioner

Älgtartar

  • 160 g innanlår (från älg)
  • 3 enbär
  • 1 grankotte, picklad (de små som kommer på våren, eller mixa granbarr och ättika för att få liknande smak)
  • 3 msk rapsolja
  • 0,25 citron
  • salt

Potatischips

  • 300 g fast potatis
  • salt
  • 1 msk torkade lingon
  • 1 tsk enbär, torkade
  • 1 msk torkad svamp

Oxtalgsmajonnäs

  • 30 g oxtalg
  • 130 g rapsolja
  • 1 ägg
  • 1 tsk senap
  • 1 msk schalottenlöksvinäger
  • salt

Gör så här

Älgtartar

  1. Skär köttet i mindre bitar, ca 0,5 mm. Vid servering så blanda köttet med finhackade enbär, kotten, olja och citronjuicen. Smaka av med salt.

Potatischips

  1. Skala och koka potatisen mjuk i lättsaltat vatten. När potatisen är mjuk så sila bort tre fjärdedelar av vattnet och mixa med en stavmixer till en klibbig smet.
  2. Tryck ut smeten på en silikonmatta (eller bakplåtspapper) och låt torka i ugnen på 50 grader över natten.
  3. När smeten är torr så fritera bitarna i 160-gradig olja tills de är gyllene.
  4. Krydda chipsen med salt, lingon, enbär och svampen som du mixat till ett pulver.

Oxtalgsmajonnäs

  1. Smält oxtalgen i rapsoljan och låt svalna.
  2. Mixa ägg, senap och vinäger. Tillsätt oxtalgsoljan stötvis till en tjock konsistens. Smaka av med salt och mer vinäger.