Tarte Tatin med vinteräpplen och saltad karamell

Tarte Tatin med vinteräpplen och saltad karamell
Kocknas-kamp-2017 Viktor-Westerlind
Kocknas-kamp-2017 Viktor-Westerlind

Tarte Tatin med vinteräpplen och saltad karamell

11 ingredienser

1 h

"Jag tycker det är lättast och göra äpplena i en kastrull för att ha kontroll på dem. Jag lyfter sedan över dem i pannan som jag bakar tarten i. På så vis så får jag kontroll på hur mörk karamellen blir, smaken och man behöver baka den kortare i ugnen, bara så att degen blir färdig. Det går att förbereda äpplena i karamellen i några timmar i förväg för att sen lägga på smördegen. Äpplen och rosmarin är en underbar kombination, men örterna kan självklart uteslutas." /Viktor Westerlind

Ingredienser

portioner4 - 6
  • 4-5 äpplen (hårda, fasta och syrliga)
  • 1,5 dl strösocker
  • 2 kvistar rosmarin
  • 0,5 vaniljstång, urskrapad
  • 2 msk smör
  • 1 msk calvados
  • flingsalt
  • 1 förp smördeg, färdig eller hemmagjord
  • 1 äggula
  • 2 msk strösocker

Servering

  • grädde (eller vaniljglass)

Gör så här

  1. Skala och kärna ur äpplena. Halvera eller kvarta dem sedan.
  2. Lägg inte äpplena i vatten utan håll dem torra. Det är helt okej att de oxiderar eftersom de ändå blir mörka av karamellen. Om du lägger äpplena i vatten kommer de suga åt sig vätska som en svamp och göra karamellen och desserten blöt i slutändan.
  3. Hetta upp en stor tjockbottnad stekpanna.
  4. Smält sockret försiktigt genom att bara vicka på pannan, men rör inte. När det har fått en bra mörkblond färg tillsätter du äpplen, rosmarin, vanilj och smör.
  5. Karamellisera äpplen i några minuter, vänd på dem halvvägs.
  6. Tillsätt calvados och flambera av, då ska spisfläkten vara avstängd och pannan ska tas bort från fläkten.
  7. Äpplena ska ha en fin färg men fortfarande ha en rå kärna.
  8. Varva äpplena i en ugnssäker form eller stekpanna (sidan som är neråt kommer att bli presentationsidan).
  9. Smaka av karamellen (försiktigt) med flingsalt samt ta bort och kasta rosmarin och vaniljstången.
  10. Slå några matskedar karamell över äpplen så att de står i ca 1 cm karamell. Spara det som blir över att servera till.
  11. Stansa ut en rundel av smördegen som är lika stor som pannan.
  12. Täck äpplena med smördegen och vik in kanterna.
  13. Pensla smördegen med äggula och strö över strösocker.
  14. Baka i ugnen på 200 grader tills degen fått fin färg, ca 20–30 minuter.
  15. Tag ut kakan och låt den vila i några minuter.
  16. Vänd på kakan genom att lägga en tallrik över stekpannan och vända sedan upp och ner på den snabbt. Tallriken behöver vara större än pannan så att du undviker att få karamell på dig.
  17. Du kan tillsätta lite hackad rosmarin i den sparade karamellen och ringla över fatet om du vill.

Servering

  1. Servera lättvispad grädde eller vaniljglass till.