Mixa rörsockret i en matberedare på högsta effekt tills det är riktigt finfördelat. Skär smöret i mindre bitar och lägg ner smör, mjöl och salt i matberedaren med sockret, mixa ihop tills allt är blandat.
Tillsätt ägg och fortsätt mixa tills du har en smidig degboll som släpper från kanterna. Ta upp degen, plasta in och lägg i kylskåp. Låt vila i 2 timmar.
Värm ugnen till 180 grader.
Plocka ut mördegen från kylen och ta bort plasten. Kavla ut degen på en mjölad bänk tills den är ungefär 2-3 mm tjock. Stansa ut runda bitar lite större än dina formar och fodra formarna med degen. Skär degen som sticker ut från formen och låt dem vila i kylen i 30 minuter.
Baka formarna i ugnen i 18-20 minuter eller tills dem har fått en gyllenbrun färg. Låt svalna
Vaniljkräm
Vispa ihop ägg, socker, mjöl och salt till en porös smet.
Skrapa ur fröna ur vaniljstången. Koka upp mjölken med den urskrapade vaniljen, lägg även i själva stången.
När mjölken har kokat upp, häll över en tredjedel i äggblandningen och vispa det en kort stund. Slå tillbaka det i kastrullen med mjölk och vispa det tills det tjocknar. Vispa sedan ned smöret tills det löses upp.
Häll i en skål och plasta in så plasten ligger i kontakt med degen. Ställ krämen i kylen till kylning i någon timme.
Montering
Spritsa vaniljkrämen i tartelettformarna och toppa dem med en massa goda solmogna frukter och bär efter säsong. Ät inom några timmar.