Härligt krispiga grönsaker passar perfekt som tillbehör eller snacks. Med en god dippsås så blir det en riktigt populär rätt!
Ingredienser
4 - 6
Dippsås
0,5 dl fisksås
0,5 dl limejuice
0,5 dl vatten
1 msk risvinäger
1 msk strösocker
1 klyfta vitlök, finhackad
1 grön chilifrukt, finhackad
0,5 dl färsk koriander, hackad
Grönsaker
1 kg grönsaker (t.ex. broccoli, zucchini, kålblad, rädisor)
Tempurasmet
1 dl majsstärkelse
1 dl rismjöl
1 tsk bakpulver
ca 0,5 krm salt
1 dl sodavatten, kallt
1 ägg
Fritering
1 l olja (t.ex. rapsolja)
Gör så här
Dippsås
Blanda fisksås, limejuice, vatten, risvinäger och socker i en skål.
Tillsätt den finhackade vitlöken och chilin.
Rör ner den hackade koriandern.
Grönsaker
Skär grönsakerna i tunna skivor eller stavar.
Tempurasmet
Blanda majsstärkelse, rismjöl, bakpulver och salt i en skål.
Vispa upp ägget lätt i en separat skål.
Häll ner det vispade ägget bland de torra ingredienserna och tillsätt sedan det kalla vattnet gradvis, rör ihop till en smet. Rör inte för mycket, meten ska vara lite klumpig.
Gör smeten precis innan fritering.
Fritering
Värm oljan i en fritös eller en stor kastrull till ca 180 grader.
Doppa grönsakerna i tempurasmeten och se till att de är täckta.
Fritera i omgångar tills de är gyllenbruna och krispiga, vilket tar ca 2-3 minuter per omgång.
Lägg de friterade bitarna på hushållspapper för att rinna av.