Tempurafriterade grönsaker med dippsås

Tempurafriterade grönsaker-desiree.png
Desirée Jaks
Desirée Jaks

Tempurafriterade grönsaker med dippsås

16 ingredienser

30 m

Härligt krispiga grönsaker passar perfekt som tillbehör eller snacks. Med en god dippsås så blir det en riktigt populär rätt!

Ingredienser

portioner4 - 6

Dippsås

  • 0,5 dl fisksås
  • 0,5 dl limejuice
  • 0,5 dl vatten
  • 1 msk risvinäger
  • 1 msk strösocker
  • 1 klyfta vitlök, finhackad
  • 1 grön chilifrukt, finhackad
  • 0,5 dl färsk koriander, hackad

Grönsaker

  • 1 kg grönsaker (t.ex. broccoli, zucchini, kålblad, rädisor)

Tempurasmet

  • 1 dl majsstärkelse
  • 1 dl rismjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • ca 0,5 krm salt
  • 1 dl sodavatten, kallt
  • 1 ägg

Fritering

  • 1 l olja (t.ex. rapsolja)

Gör så här

Dippsås

  1. Blanda fisksås, limejuice, vatten, risvinäger och socker i en skål.
  2. Tillsätt den finhackade vitlöken och chilin.
  3. Rör ner den hackade koriandern.

Grönsaker

  1. Skär grönsakerna i tunna skivor eller stavar.

Tempurasmet

  1. Blanda majsstärkelse, rismjöl, bakpulver och salt i en skål.
  2. Vispa upp ägget lätt i en separat skål.
  3. Häll ner det vispade ägget bland de torra ingredienserna och tillsätt sedan det kalla vattnet gradvis, rör ihop till en smet. Rör inte för mycket, meten ska vara lite klumpig.
  4. Gör smeten precis innan fritering.

Fritering

  1. Värm oljan i en fritös eller en stor kastrull till ca 180 grader.
  2. Doppa grönsakerna i tempurasmeten och se till att de är täckta.
  3. Fritera i omgångar tills de är gyllenbruna och krispiga, vilket tar ca 2-3 minuter per omgång.
  4. Lägg de friterade bitarna på hushållspapper för att rinna av.
  5. Servera tempuran direkt med dippsåsen.