Tex mex-gryta med cheddar, ris och tomatsalsa

POPULÄRT
koket.se
Tex mex-gryta med cheddar, ris och tomatsalsa
Foto: TV4
Siri Barje 2016
Siri Barje 2016

Tex mex-gryta med cheddar, ris och tomatsalsa

22 ingredienser

30 min

En härlig "bowl-rätt" med tacokryddad potatis- och böngryta och ris som bas. Duka upp med tillbehör i skålar och låt sen var och en runt bordet toppa sin bowl med goda tillbehör som tomatsalsa, gräddfil och riven cheddarost.

logo
Siri Barje 2016

Se Siri Barje laga receptet

Ingredienser

portioner
  • 1 förp färdigkokta svarta bönor
  • 1 förp färdigkokta kikärtor
  • 2 potatisar (stora)
  • 1 gul lök
  • 3 klyftor vitlök
  • 500 g krossade tomater
  • 1 förp taco kryddmix (à ca 30 g)
  • 1 tsk chiliflakes
  • 2 dl vatten
  • 1 msk japansk soja
  • 1 grönsaksbuljongtärning
  • 4 msk rapsolja
  • salt
  • peppar

Tomatsalsa

  • 300 g tomat
  • 1 rödlök
  • 1 kruka färsk koriander
  • 2 msk olivolja
  • 1 msk limesaft

Till servering

  • 4 port ris (valfri sort)
  • 100 g cheddarost, riven
  • 2 dl gräddfil

Gör så här

  1. Koka riset enligt anvisning på förpackningen.

Tex mex-gryta

  1. Skölj bönorna och kikärterna väl.
  2. Skala och finhacka lök, vitlök och potatis.
  3. Stek lök, vitlök och potatis i olja tills lätt gyllene. Tillsätt bönorna och kikärterna.
  4. Häll på tacokrydda och chili, salta.
  5. Tillsätt krossade tomater, vatten, soja och buljong, låt koka utan lock i ca 15 minuter.

Tomatsalsa

  1. Hacka tomaterna och häll bort lite av vätskan.
  2. Skala och finhacka rödlöken. Finhacka koriandern.
  3. Vänd ihop tomaterna med hälften av koriandern, rödlöken, limejuice, salt och olivolja. Låt stå.
  4. Smaka av tex mex-grytan, kanske lite mer salt?
  5. Servera grytan på ris i en skål, toppa med tomatsalsa, gräddfil, ost och resten av koriandern.