Thailändsk lax i ugn med kokosmjölk, lime och ingefära

koket.se
Thailändsk lax i ugn med kokosmjölk, lime och ingefära
Foto: TV4
Jennie Walldén KM
Jennie Walldén KM

Thailändsk lax i ugn med kokosmjölk, lime och ingefära

14 ingredienser

45 min

En fantastisk fusion av thailändska smaker och svenskt tillagningssätt. Läcker lax i en krämig sås som tillagas enkelt i ugnen.

logo
Jennie Walldén KM

Se Jennie Walldén laga receptet

Ingredienser

portioner
  • 700 g laxsida (gärna mittbiten)
  • 1 gul lök, tunt skivad
  • 5 cm färsk ingefära
  • 2 klyftor vitlök
  • 2 citrongräs
  • 2 burkar kokosmjölk
  • 2 röda chilifrukter, tunt skivade
  • 1-2 msk fisksås
  • 2-3 limefrukter
  • salt
  • 100 g körsbärstomater
  • 200 g ostronskivling
  • 1 kruka färsk koriander
  • 4 port jasminris, till servering

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 150 grader varmluft.
  2. Skiva gul lök och finhacka vitlök och ingefära. Stek löken i lite neutral matolja en kastrull till löken är glansig och lite genomskinlig. Tillsätt vitlök och ingefära och låt fräsa med i 1 minut.
  3. Banka med baksidan av en kniv på citrongräset. Häll på kokosmjölken över löken och lägg i det bankade citrongräset samt 1 skivad chili. Låt puttra i 5 minuter.
  4. Tillsätt skal och saft från 1 lime och smaka av med fisksås, salt och ev mer lime. Plocka bort citrongräset ur kastrullen.
  5. Dela tomaterna på hälften och riv ostonskivling i grova strimlor.
  6. Lägg laxen i en ugnsform, lägg på tomater och svamp. Häll över såsen och ställ i ugnen ca 20-25 minuter.
  7. Strö över resterande skivad chili samt koriander och servera med jasminris och en limeklyfta till.