Thailändska friterade räkbollar

POPULÄRT
Thailändska friterade räkbollar
Foto: Wichudaporn Chaiyasaeng
Wichudaporn Chaiyasaeng SMK 2019
Wichudaporn Chaiyasaeng SMK 2019

Thailändska friterade räkbollar

25 ingredienser

60 m

Panerade och friterade bollar med smak av räkor, blandfärs och thailändska smaksättare. Många av ingredienserna kan vara svåra att hitta men finns i thailändska matbutiker.

Ingredienser

portioner

Räkbollar

  • 25 färska thairäkor (frysta)
  • 60 g blandfärs 50/50 %
  • 2 klyftor vitlök
  • 1 krm korianderfrö
  • 3 korianderrötter
  • 2 msk ostronsås
  • 2 msk svampsojasås
  • 1 msk sesamolja
  • 1 ägg
  • 0,5 dl Bread Crumb
  • 1 krm salt
  • 1 krm vitpeppar

Sås

  • 2 msk sesamolja
  • 1,5 dl söt och sur plommonsås
  • 0,5 dl svart söt sojasås
  • 1 krm svartpeppar
  • 1 krm salt
  • 1 röd chilifrukt, finhackad
  • 2 salladslökar, finhackade

Fritering

  • 3 dl Bread Crumb
  • ca 1 dl Wai Wai oriental style instant nudlar (en liten knippe)
  • 1 l matolja

Servering

  • 150 g bistrosallad
  • 5-6 rädisor
  • 8 stjälkar koriander

Gör så här

  1. Hacka ner räkorna fint så det blir som färs och lägg det i en skål tillsammans med köttfärsen. Ta en mortel och lägg i korianderfrö, korianderrot och vitlök, mosa till en fin smet häll sen över det i skålen med räkor och köttfärsen.
  2. Tillsätt ostronsås, svampsojasås, 1 msk sesamolja, ägg,0,5 dl Crumb bread, 2 nypor salt och vitpeppar, jobba ihop detta till en degig massa och låt stå 15 minuter.
  3. Ta en kastrull och blanda i plommonsåsen, svart söt sojasås, resterande sesamolja, 2 nypor svartpeppar och 2 nypor salt. Koka ihop ca 5 minuter och när det har svalnat tillsätter du finhackad chili och salladslök.
  4. Ta nu räk-och köttfärssmeten och rulla ihop till en bollar som är lite större än köttbullar, ca 8-12 st. Rulla därefter bollarna i en liten skål med resterande av Bread Crumb.
  5. Ta en större kastrull och häll i matoljan och vänta tills det blir riktigt varmt, börja sedan att fritera nudlarna i ca 2-3 minuter tills det flyter upp. Låt nudlarna rinna av på lite hushållspapper.
  6. Lägg i nu några räkbollar i den heta olja, några få åt gången och fritera tills de blir gyllene, ca 6-7 minuter.
  7. Lägg upp blandsalladen på tallrikar, delade rädisorna och räkbollarna toppa med nudlarna och 2 korianderstjälkar på varje tallrik och häll på en liten skvätt sås.