Tibetansk kaka på ost och smör

POPULÄRT
Tibetansk kaka på ost och smör
Foto: TV4

Tibetansk kaka på ost och smör

Av: Jamyang och Lodoes - Stockholm

Från: Halv åtta hos mig

12 ingredienser

30 m

Bagsta Marku - Tibetansk kaka på ost och smör. Serveras med en chokladfondant och hallon.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Bagsta marku

  • 2,5 dl vetemjöl
  • 1 dl vatten
  • 25 g smör
  • 0,5 dl strösocker
  • 1 dl parmesanost, riven

Chokladfondant

  • 200 g smör
  • 200 g blockchoklad
  • 4 ägg
  • 2 dl strösocker
  • 1 dl vetemjöl
  • 1 dl kakao
  • hallon, till garnering

Gör så här

Bagsta marku

  1. Blanda samman vetemjöl och vatten. Knåda till jämn smet. När du knådat färdigt ta upp på mjölat bord och baka in lite mer mjöl. Forma degen i långa (ca 30 cm) stänger som delas sedan i små bitar om ca 1-1,5 cm.
  2. Koka upp vattnet i kastrullen (1-1,5 l). Lägg Bagsta marku-bitarna i det kokande vattnet. Låt bitarna ligga i ett par minuter eller tills de flyter till ytan.
  3. Smält smöret i en annan kastrull och där lägg i de färdigkokta degbitarna. Blanda sedan övriga ingredienser och rör om.

Chokladfondant

  1. Sätt ugnen på 220 grader.
  2. Smält smöret i en kastrull och blanda i chokladen tills allt smält samman.
  3. Vispa ägg med socker tills sockret löser sig.
  4. Vispa ner chokladsmöret tillsammans med ägget och sockret.
  5. Sikta ner vetemjöl och kakao i smeten, sikta så du slipper klumpar.
  6. Slå upp i portionsformar. Testbaka en chokladfondant i ugnen i ca 7-12 minuter. Allt beror på ugnen. Testa er fram!
  7. Fondanten ska vara hård på ytan och mjuk och rinnig i mitten.
  8. Servera med syrliga färska hallon och Bagsta Marku.