Tilltryckt potatis – min ultimata rostade potatis

Tilltryckt potatis – min ultimata rostade potatis
Foto: Roland Persson
stefan ekengren profilbild ny
stefan ekengren profilbild ny

Tilltryckt potatis – min ultimata rostade potatis

6 ingredienser

50 min

"Här gäller mjölig potatis, och hemligheten är att den kokas och får gå sönder lite i kanterna när man trycker till den med gaffeln direkt på plåten. Bara ett lätt tryck och på med olivolja, brynt smör och salt innan plåten skjutsas in i ugnen. Faller potatisen i bitar gör det inget, det är ingen skönhetstävling." /Stefan

Ingredienser

portioner
  • 800 g mjölig potatis, skrubbad (7-8 cm i diameter)
  • 0,5 dl olivolja
  • 80 g smör, brynt
  • 1 klyfta vitlök, mosad med kniv
  • 0,5 kruka färsk timjan
  • salt

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200 grader varmluft.
  2. Koka potatisen i saltat vatten tills den precis börjar bli klar och går sönder lite i kanten. Häll av vattnet och låt potatisen ånga av hastigt.
  3. Ös ut potatisen på en smord plåt och krossa varje potatis lite med en gaffel. De ska bli trasiga men ändå hålla ihop.
  4. Salta och ringla över olivolja och brynt smör. Lägg vitlök och timjankvistar över potatisen. Rosta hårt mitt i ugnen cirka 20 minuter eller tills potatisen är riktigt gyllenbrun och sjukt krispig. För extra färg och krisp, slå på grilleffekt de sista 5 minuterna.
  5. Ta ut potatisen och lägg över den i en skål. Ta med allt som är trasigt också, ringla över lite av fettet från plåten och salta.