150 g mangold, förvälld (det gröna, men spara mangoldstjälkarna!)
1 kruka färsk bladpersilja
3 ägg
0,5 krm malen muskot
salt
vitpeppar
Gör så här
Pastadeg
Blanda ihop ingredienserna och rör gärna med elvisp, monterad med degkrokarna ihop till en smidig pastadeg. Ta upp och knåda ihop degen för hand till en elastisk pastadeg. Slå in degen i plastfolie och låt vila en stund.
Fyllning
Kan förberedas i god tid och sedan värmas upp igen strax innan det är dags att servera. Skär frallan i mindre bitar, ta bort den hårdaste kanten och blötlägg i mjölken, låt stå en stund.
Skala och hacka lök och vitlök, hacka även persiljan och hacka mangolden lite grövre.
Fräs lök- och vitlökstärningarna samt rökt sidfläsk i lite smör en liten stund utan att det tar färg, låt svalna.
Blanda sedan hacket med lammfärs, persilja, mangold, den blötlagda frallan och 2 ägg. Tillsätt salt, peppar och muskotnöt, blanda ihop till en smidig smet. Häll upp smeten i en spritspåse.
Ta fram pastadegen och kavla ut den tunt på mjölat underlag ca 30 cm lång och ca 15 cm bred. Pensla plattan med 1 lättvispat ägg.
Spritsa nu smeten som en sträng längs med den ena kanten, den långa vägen. Platta till smeten en aning och rulla in i pastadegen, pensla gärna lite till på ena ändan och förslut rullen. Tryck till rullen med skaften av en träslev ca 5-6 cm mellan. Skär ut kuddar, så kallade taschen.
Lägg ner dem i kokande vatten eller buljong, när de vill flyta upp är de färdiga, det tar ca 10-12 minuter.
Lammrumporna
Ta fram lammrumporna ca 20 minuter i förväg och putsa bort den tunna hinnan på späcklagret, men låt späcket vara kvar. Skär ett rutmönster i späcklagret, men var noga med att du inte skårar för långt ner i köttet, då förlorar man lite fin köttsaft.
Gnid in rumporna med salt och peppar. Bryn dem runt om i olja, tillsätt krossade vitlöksklyftor, timjan och ca 1 msk smör samt lite backtimjanolja. Stek vidare några minuter och ös då köttet hela tiden.
Lyft över köttet till ett ugnsfast fat och sätt in i ugnen på 125 grader (stick gärna i en köttermometer). Stek köttet tills det ha en innertemperatur på ca 55-56 grader. Ta ut och låt vila i ca 10 minuter
Servering
Koka mangoldstjälkarna nätt och jämt färdiga i saltat vatten, med lite citronsaft i. Hacka 0,5 gul lök fint och låt den smälta i en rejäl klick smör, inte bli brun utan bara bli glansig, tillsätt några msk vatten eller kokspad från mangolden, salta och sockra lite lätt.
Skär upp köttet och servera de nykokta Maultaschen samt mangoldstjälkar och ev. lite mera grön mangold därtill, avsluta med att skeda den smälta löken över samt avsluta med några droppar av backtimjansolja. Några smörstekta kantareller passar naturligtvis mycket bra här!!