Timjanstekt biff med helbakade morötter, morotssallad och kryddsmör

POPULÄRT
koket.se
Timjanstekt biff med helbakade morötter, morotssallad och kryddsmör
Foto: TV4
Tom Sjöstedt SMK
Tom Sjöstedt SMK

Timjanstekt biff med helbakade morötter, morotssallad och kryddsmör

23 ingredienser

60 m

Lyxig fredagsmiddag med timjan- och vitlöksstekt biff i hel bit, helbakade morötter, en färgglad och syrlig morotssallad och kryddsmör.

logo
Tom Sjöstedt SMK

Se Tom Sjöstedt laga receptet

Ingredienser

portioner

biff

  • 600 g biff i hel bit
  • salt
  • peppar
  • smör, till stekning
  • olja, till stekning
  • timjan
  • 4 klyftor vitlök

Helbakade morötter

  • 8 morötter (stora)
  • salt
  • peppar
  • olivolja

Morotsallad

  • 400 g morot, i blandade färger (lila, gul och orange)
  • 1 citron, skalet
  • salt
  • olivolja

Kryddsmör

  • 500 g smör, tempererat
  • 2 klyftor vitlök, pressade
  • 2 msk dijonsenap
  • 1 knippe färsk bladpersilja
  • 1 knippe vattenkrasse
  • 1 ask krasse
  • 1 citron, skal och saft
  • salt

Gör så här

  1. Dela biffen i 2 feta bitar. Salta och peppra. Stek bitarna i olja och smör på varje sida. Tillsätt vitlök och timjan. Baka klart i ugnen på 100 grader tills köttet når en innertemperatur på ca 52 grader enligt Tom (rekommenderad innertemperatur 55-70 grader).
  2. Låt vila några minuter innan servering. Dela biffen i mindre bitar.
  3. Gnid in morötterna med salt, peppar och olivolja. Baka i ugnen på 250 grader tills dom fått färg ca 30 minuter. Dela upp i mindre bitar innan servering.
  4. Skiva morötterna till salladen tunt på mandolin, gärna i olika former. Dressa innan servering med citronskal, salt och olivolja
  5. Lägg alla ingredienser till kryddsmöret i en matberedare och mixa slätt. Smaka av med salt. Det smör som inte går åt fryser man in och tar fram och river nästa gång!