Fattiga riddare med sparris, räkor och hollandaise

Fattiga riddare med sparris, räkor och hollandaise
Foto: TV4
Tina Nordström KM
Tina Nordström KM

Fattiga riddare med sparris, räkor och hollandaise

17 ingredienser

Tinas recept på en riktigt god toast till förrätt. Fattiga riddare med sparris, räkor och hollandaisesås.

Ingredienser

portioner

Tillbehör

  • 1 knippe grön sparris (eller vit sparris)
  • 500 g räkor med skal
  • 1 ask fältsallad, sköljd
  • 2 kvistar dill, till garnering

Fattiga riddare

  • 2 ägg
  • 1 dl mjölk
  • 4 skivor surdegsbröd
  • 0,5 krm salt
  • smör, till stekning

Hollandaisesås

  • 3 msk vatten
  • 3 msk citron, saft
  • 1 schalottenlök, finhackad
  • 3 äggulor
  • 200 g smör, skirat
  • salt
  • vitpeppar
  • några droppar worcestersås

Gör så här

Fattiga riddare

  1. Vispa ihop ägg och mjölk smaksätt med salt.
  2. Vänd bröden i äggblandningen och låt dem suga upp lite av smeten. Stek riddarna på båda sidor i lite smör i en stekpanna.

Tillbehör

  1. Koka sparrisen al dente i lättsaltat vatten i 2-3 minuter. Håll varmt. Skala räkorna och sätt åt sidan.

Hollandaisesås

  1. Koka upp vatten, citronsaft och schalottenlök. Koka tills hälften återstår, ta då kastrullen från värmen.
  2. Vispa ner äggulorna och fortsätt vispa över mycket svag värme eller över ett vattenbad tills det blir en tjock och fluffig sås.
  3. Häll ner det varma skirade smöret droppvis under omrörning, såsen ska hålla cirka 50 grader. Vispa tills den tjocknar. Smaka av med salt och vitpeppar ur kvarn och några droppar worcestershiresås.
  4. Lägg upp fattiga riddare på ett fat , lägg upp sparris och räkorna på brödet , ringla hollandaisesås över och garnera med fältsallad och dill.