Rör ihop parmesan och ricotta till en fast kräm. Krydda med salt och peppar.
Täck bottnen av en form med hälften av durumvetemjölet. Rulla små bollar av ostmassan och lägg i formen. Täck sedan alltsammans med resten av mjölet.
Låt formen stå övertäckt med plastfolie i kylen över natten, eller gärna i 1 dygn, för att gnudin ska torka ordentligt.
Koka upp en stor kastrull med 2 liter vatten och 2–3 tsk salt. Ta försiktigt upp gnudin ur formen och skaka av överflödigt mjöl. Koka gnudin i 2−3 minuter.
Värm ugnen till 200 grader. Dela vitlöken i två halvor.
Smörj en ugnsform och lägg tomater, vitlök i formen. Ringla över olivolja och citronsaft. Strö över salt, peppar.
Baka tomaterna i ugnen tills de är mjuka, det tar cirka 15 minuter. Ta ut formen , plocka ur vitlöken från skalet och mosa alltsammans lätt med en gaffel.
Bryn smöret i en kastrull. Lägg upp tomaterna på fat, toppa med den nykokta gnudin och skeda över brynt smör i serveringsögonblicket.