Gnudi med ugnsrostade tomater

Gnudi med ugnsrostade tomater
Foto: TV4
Tina Nordström KM
Tina Nordström KM

Gnudi med ugnsrostade tomater

12 ingredienser

Gnudi, ostbollar av parmesan och ricotta. Servera med ugnsrostad tomater, bakad vitlök och brynt smör.

Ingredienser

portioner
  • 150 g parmesanost, färskriven
  • 250 g ricotta
  • 0,5 krm salt
  • svartpeppar, ur kvarn
  • 500 g durumvetemjöl

Ugnsbakad tomat

  • 1 vitlök
  • 400 g blandade körsbärstomater på kvist
  • 2 msk olivolja
  • 0,5 citron, saften
  • salt
  • vitpeppar

Till servering

  • 100 g smör

Gör så här

  1. Rör ihop parmesan och ricotta till en fast kräm. Krydda med salt och peppar.
  2. Täck bottnen av en form med hälften av durumvetemjölet. Rulla små bollar av ostmassan och lägg i formen. Täck sedan alltsammans med resten av mjölet.
  3. Låt formen stå övertäckt med plastfolie i kylen över natten, eller gärna i 1 dygn, för att gnudin ska torka ordentligt.
  4. Koka upp en stor kastrull med 2 liter vatten och 2–3 tsk salt. Ta försiktigt upp gnudin ur formen och skaka av överflödigt mjöl. Koka gnudin i 2−3 minuter.
  5. Värm ugnen till 200 grader. Dela vitlöken i två halvor.
  6. Smörj en ugnsform och lägg tomater, vitlök i formen. Ringla över olivolja och citronsaft. Strö över salt, peppar.
  7. Baka tomaterna i ugnen tills de är mjuka, det tar cirka 15 minuter. Ta ut formen , plocka ur vitlöken från skalet och mosa alltsammans lätt med en gaffel.
  8. Bryn smöret i en kastrull. Lägg upp tomaterna på fat, toppa med den nykokta gnudin och skeda över brynt smör i serveringsögonblicket.