1 Vacherin Mont dor, Epoisse eller Delice de Bourgogne [ca 500 g]
1 klyfta vitlök
0,75 dl vitt vin, halvtorrt
1 ark aluminiumfolie
Parmesanbröd
1 vitt surdegsbröd (eller mörkt surdegsbröd)
75 g smör
2 tsk dijonsenap
50 g parmesanost, riven [ca 2 dl]
Gör så här
Sätt ugnen på 175 grader.
Vira lite folie runt ostasken, håll öppningen och toppen på osten fri.
Skala vitlöksklyftan och skiva den tunt. Stick ner den i osten och skeda över vinet. Se till att det rinner ner i skårorna. Sätt in i ugnen och baka i ca 15 minuter, tills osten smälter och blir mjuk. Servera med massor av parmesanbröd (se nedan).
Sätt ugnen på 200 grader. Skär brödet i avlånga stavar och lägg dem i en skål. Smält smöret och blanda i senapen. Häll det över brödet och vänd runt det ordentligt. Avsluta med den rivna parmesanosten.
Lägg brödet på ett galler, sätt en ugnsform under och rosta det sedan i ugnen i ca 15 minuter tills bröden är frasiga och vackert gyllenbruna.