Biff Wellington med svampfyllning, madeirasås och brysselkål. En 80-talsklassiker som piggar upp! Recept från kokboken Tina -hur du enkelt lagar min godaste mat.
Mixa champinjonerna till svampfyllningen tillsammans med löken i en matberedare.
Bryn sedan svampröran i smör och låt vätskan koka in. Tillsätt grädden.
Låt koka ytterligare tills massan är krämig.
Smaksätt med salt och peppar och låt svalna.
Madeirasås
Koka ner allt utom olivoljan till hälften, tills det blir simmigt.
Smaksätt med vit- eller svartpeppar.
Montera olivoljan vid servering. Låt då olivoljan först landa mjukt i en sked så att såsen pärlar sig vackert. Det gör att såsen blir mer som en rörd varm vinägrett.
Biff Wellington
Salta och peppra oxfilén och bryn den hastigt i smör och olja i en stekpanna. Låt svalna.
Lägg ut ett plastfolieark på en skärbräda. Lägg skinkan omlott på plastfilmen.
Bred på svampfyllningen och placera oxfilén i mitten. Bred senap på köttet och rulla in allt i plastfolien så att det håller ihop. #Hit kan du förbereda.
Sätt ugnen på 230 grader. Sätt in en plåt i ugnen så att den blir varm.
Lägg smördegsarken omlott och kavla ut dem i rikligt med mjöl så att de inte fastnar.
Rulla ut köttet ur plastfolien och lägg det mitt på smördegen. Rulla in köttet i smördegen och nyp ihop kanterna. Limma med lite äggula.
Skär ett par små diagonala snitt på toppen av degen för att ångan ska kunna pysa ut och köttet inte ska bli kokt.
Lägg smördegsrullen på den heta plåten med skarven ner och stick in en digital stektermometer i köttet.
Ställ plåten i mitten av ugnen. Sänk värmen efter 10 minuter till 160 grader. Köttet är färdigt efter 25–35 minuter eller när det har en innertemperatur på 54 grader.
Svamp- och kålbladstillbehör
Bryn blandsvampen i smör i ett par minuter, blanda ner brysselkålsbladen och låt dem steka med. Tillsätt persilja och salta och peppra.
Servera köttet varmt skuret i skivor med tillbehören.