Bars med vaniljglass, mandelcrisp och toffeesås

 Bars med vaniljglass, mandelcrisp och toffeesås
Foto: TV4
Tina Nordström KM
Tina Nordström KM

Bars med vaniljglass, mandelcrisp och toffeesås

7 ingredienser

3,5 h

Världens bästa efterrätt? Troligtvis! Kaksmulor, glass, kolasås och färska bär... mums!

Ingredienser

portioner10 - 12 bars
  • 500 g chocolate chip cookies
  • 150 g mandelmjöl (eller hasselnötsmjöl)
  • 125 g smör, smält
  • 2 nypor havssalt
  • 2 l vaniljglass
  • 4 dl dulce de leche (kolasås)
  • färska hallon och vinbär, till servering

Gör så här

  1. Klä en bakform med måtten 30x18 cm med bakplåtspapper. Smula kakorna och blanda dem med fingertopparna med mandelmjöl, smält smör och salt till en smulig massa. Tryck ut hälften av smulorna i botten av formen och låt formen stå i frysen i cirka 15-20 minuter.
  2. Ta ut formen och fördela glassen till ett jämnt lager på smulorna. Tryck till ytan med en bakspatel eller stekspade. Låt stå i frysen igen i minst 45-60 minuter så att glassen "sätter sig".
  3. Värm försiktigt kolasåsen i en kastrull så att den går att hälla. Ta ut formen ur frysen och ringla toffeesåsen över glassen, sätt in i frysen igen och låt stelna.Täck alltsammans med resten av kaksmulorna och låt formen stå i frysen igen i minst 2 timmar innan servering.
  4. Skär i bitar som du gärna kan linda in lite snyggt i brunt bakplåtspapper vid servering. Det går förstås också bra att servera barsen på tallrikar med färska bär som tillbehör.