Lättlagad sommarmat i form av en enkel och välsmakande pastasallad där hjälten är den krämiga ricottadressingen med mixad grönkål, citron, vitlök och pecorinoost.
350 g körsbärstomater, delade (gärna blandade färger)
150 g svartkål, riven eller strimlad
250 g gröna oliver, med kärna
olivolja, till stekning
havssalt
svartpeppar, nymalen
Till dressingen
150 g grönkål
1 klyfta vitlök
125 g ricotta
0,75 dl pecorinoost, riven (eller parmesanost)
0,5 citron, saft
Gör så här
Sätt ugnen på 150 grader. Bryt brödet i stora bitar och lägg i en ugnssäker form. Blanda med olivolja, salt och peppar. Rosta i ugnen ca 15 minuter till fin färg.
Riv grönkålen från stammen och förväll den snabbt, någon minut i kokande vatten och låt rinna av i ett durkslag.
Skala och riv vitlöken. Pressa ut vätskan ur kålen och mixa med vitlök, ricotta, riven ost och 3–4 msk olivolja till en slät sås. Smaka av med citronsaft, salt och peppar. Mixa igen.
Koka pastan enligt anvisning på förpackningen. När den är ”al dente”, låt rinna av och svalna lite.
Vänd ner dressingen och blanda runt ordentligt. Vänd sedan ner övriga ingredienser försiktigt.