Tiramisusemla

koket.se
Tiramisusemla
Foto: TV4/ Köket.se
Alexander Pelli ny
Alexander Pelli ny

Tiramisusemla

29 ingredienser

12 h

”Desserternas dessert kombinerat med något av det bästa i Sverige, kan det gå fel? En helt underbar kombo som kommer få vem som helst att tänka på en riktigt bra tiramisu, men är det verkligen en semla? Det får du avgöra. Lycka till!" /Alexander Pelli

Se Alexander Pelli laga receptet

logo

Ingredienser

portioner

Fördeg

  • 50 g dinkel, fullkorn [0,83 dl]
  • 50 g vatten [0,5 dl]
  • 2,5 g jäst, blå

Deg

  • 230 g vetemjöl [3,8 dl]
  • 90 g mjölk [0,9 dl]
  • 4 g jäst, blå
  • 15 g strösocker [1,1 msk]
  • 15 g honung [0,8 msk]
  • 1 g vaniljsocker [1,7 krm]
  • 1 ägg [55 g]
  • 5 g salt [0,8 tsk]
  • 50 g olivolja [0,54 dl]

Mandelfyllning med kaffe

  • 200 g rostade mandlar [3,1 dl]
  • 205 g rörsocker [2,5 dl]
  • 1,5-3 g havssalt (efter smak) [1-2,5 krm]
  • 22-37 g kaffe (mörkt) [1,5-2,5 msk]
  • snabbkaffepulver (efter smak, vid behov)

Kaffelag

  • 200 g starkt kaffe [2 dl]
  • 50 g mörk rom (amaretto) [0,5 dl]
  • 25 g rörsocker (rårörsocker) [1,8 msk]
  • 0,5 vaniljstång

Vispad mascarpone

  • 90 g grädde [0,9 dl]
  • 37 g honung [2,5 msk]
  • 60 g äggula [3,5 gulor]
  • 37-75 g amarettolikör (eller mörk rom 0,25-0,5 dl) [0,4-0,75 dl]
  • 375 g mascarpone
  • 150 g grädde, kall (används i slutet) [1,5 dl]
  • salt

Montering

  • kakao

Gör så här

Fördeg

  1. Blanda allt till fördegen och täck över. Låt stå i rumstemperatur och jäsa till dubbel storlek, ca 2-3 timmar.

Deg

  1. När fördegen fördubblat sin volym blandar du samman allt utom olivoljan i ca 12–14 minuter på långsam hastighet.
  2. Tillsätt sedan olivoljan i två omgångar och låt blanda långsamt i 2–3 minuter, avsluta med 1-2 minuter på snabb hastighet. Degen kommer först verka bli fastare och dra ihop sig när oljan tillsätts för att sedan bli lösare.
  3. Degen skall vara glansig och släppa från bord eller skål när den är klar.
  4. Lägg degen i en oljad skål eller låda och låt jäsa övertäck i kylen över natten eller i 12 timmar.
  5. Dela degen i 12 lika stora bitar eller 45 g styck och runddriv bitarna (formar till bollar). Bullarna kommer bli 3 gånger så stora när de är gräddade.
  6. Fördela bullarna på 1-2 plåtar.
  7. Låt bullarna jäsa i 2 timmar i en avstängd ugn med varmt vatten i en djup plåt undertill.
  8. Baka bullarna på 180-200 grader med över- och undervärme i ca 8-11 minuter. Bullarna skall ha en ljus nederkant.
  9. Täck med en handduk direkt efter gräddning.

Mandelfyllning med kaffe

  1. Rosta mandlarna i ugnen på 175 grader i ca 15-25 minuter. Vänd runt i mandlarna lite då och då.
  2. För att se om mandlarna är färdiga tar du en mandel och bryter den på hälften, har mandeln en beige/ljusbrun färg genom hela insidan är den klar.
  3. Koka upp vatten och häll det över mandlarna. Vattnet ska täcka mandlarna gott och väl. Låt stå 1 timme.
  4. Häll sedan av vattnet.
  5. Innan mandlarna mixas är det valfritt att skala dem eller inte. Skalet ger en mustigare smak samt ett inslag av bitterhet, en mer vuxen fyllning kan man säga.
  6. Mät upp allt utom vätskan i en matberedare och mixa slätt, det tar ca 2-4 minuter beroende på matberedare. Sockret ska ha lösts upp.
  7. Tänk på att låta din maskin vila om det behövs, min egna matberedare mixar jag endast 1-2 minuter åt gången med.
  8. Tillsätt sedan kaffet och blanda ihop. Tillsätt mer snabbkaffe utspätt i vatten efter eget tycke och smak.

Kaffelag

  1. Blanda samman allt och skrapa ur vaniljstångens märg i lagen.
  2. Lagen är redo när sockret lösts upp.

Vispad mascarpone

  1. Blanda samman allt utom mascarponen och den kalla grädden i en kastrull.
  2. Sjud till 82-84 grader, såsen skall tjockna aningen och kunna täcka baksidan av en sked utan att rinna av.
  3. Blanda samman den sjudna såsen med mascarponen tills det är slätt. Tillsätt lite av såsen i taget för att undvika klumpar av mascarponen.
  4. Tillsätt den kalla grädden och rör ihop, smaka av med salt.
  5. Häll upp i en behållare och täck med plastfolie direkt mot ytan.
  6. Ställ i kylen och låt stå i 12 timmar eller till nästa dag.

Montering

  1. Vispa mascarponen. Vispa gärna för hand de sista varven. Ställ sedan i kylen fram till användning, den kommer att tjockna ytterligare vid spritsning och i kylen.
  2. Dela din semla så att du får ett lock och en botten. Stansa locket för extra fina kanter.
  3. Pensla insidan av nederdelen och locket med lite kaffelag, toppa sedan med mandelfyllningen och pudra kakao ovanpå.
  4. Spritsa därefter på mascarponen och pudra med mer kakao.
  5. Lägg på locket och pudra ett tunt lager med kakao ovanpå locket.

Tips! Byt ut Amaretton i den vispade mascarponen mot 1-2 rivna bittermandlar för en alkoholfri variant. Ta även bort spriten från kaffelagen.