Tonfisk med parmesanmajonnäs

Tonfisk med parmesanmajonnäs
Foto: Petter Bäcklund
Amanda Wiger
Amanda Wiger

Tonfisk med parmesanmajonnäs

Av: Amanda Wiger

Från: Nyhetsmorgon

17 ingredienser

30 m

"Man kan göra mindre varianter av denna rätt som nibbel eller lite större och servera som mindre förrätter, men det behöver man kanske inte vara hjärnkirurg för att kunna lista ut. Mitt viktigaste tips är att ha tålamod vid smörstekningen, en perfekt smörstekt yta är inget man kan jäkta! Stek gärna kanterna också eftersom det ser finare ut och är godare, ju mer smörstekta ytor desto bättre." /Amanda Wiger

Ingredienser

portioner

Parmesanmajonnäs

  • 1 dl majonnäs
  • 1 dl parmesanost
  • 1 tsk citronsaft
  • salt

Chimichurri

  • 0,5 schalottenlök (liten)
  • 0,5 röd chilifrukt
  • 0,5 klyfta vitlök, riven
  • 0,5 kruka färsk persilja
  • 0,5 kruka färsk koriander (samt blad till topping, eller 1 kruka persilja)
  • 0,75 dl olivolja
  • 0,5 citron, saft och zest
  • salt
  • svartpeppar

Tonfisk

  • 1-2 tomater (beroende på storlek)
  • 150 g färsk tonfisk
  • 2 skivor formfranska (gärna av surdeg)
  • smör (rikligt till stekning)

Gör så här

Parmesanmajonnäs

  1. Blanda ingredienserna till majonnäsen.

Chimichurri

  1. Hacka schalottenlök, chili, vitlök, persilja och koriander. Blanda sedan med olivolja, citronsaft och -zest.
  2. Smaka av med salt och svartpeppar.

Tonfisk

  1. Hacka tomaterna i små bitar.
  2. Skär tonfisken i små bitar och lägg i en skål.
  3. Häll i någon matsked av chimichurrin och blanda med tonfisken. Salta och peppra.
  4. Skär bort kanterna på brödet och skär sedan i avlånga bitar.
  5. Stek brödbitarna på medelvärme i rikliga mängder smör. Ta i smör i pannan tills du skäms och dubbla sedan mängden.
  6. Stek tills brödet är gyllene på alla sidor.

Servering

  1. Lägg majonnäs i botten på brödet, toppa med tomat, tonfisk, mer chimichurri och koriander!