Sparrisomelettbakelse med lax och chiliräkröra

Sparrisomelettbakelse med lax och chiliräkröra
Foto: tv4

Sparrisomelettbakelse med lax och chiliräkröra

Av: Torbjörn - Ronneby

Från: Halv åtta hos mig

18 ingredienser

ca 30 min

Omelett med sparris, lax och chiliräkröra. En mustig förrätt i sann LCHF-anda. Denna förrätt kan förberedas och mycket lätt och snabbt tillredas innan servering.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.
Dryck

2712 Domaine Pré Baron Sauvignon Blanc, Loire, Frankrike, 89:-
Ett torrt, friskt vin med inslag av passionsfrukt, lime, persika och örter. Vinet har en fin syra och en liten smörig touch vilket gifter sig fint med fetman ifrån laxen och chiliräkröran.

Ingredienser

portioner

omelett

  • 100 g grön sparris
  • 5 ägg
  • 0,5 dl grädde

Chiliräkröra

  • 1,5 dl färska räkor, skalade
  • 1-2 tsk röd chilifrukt, finhackad
  • 1 dl majonnäs
  • 1 dl crème fraîche
  • 75 g stenbitsrom

Dekoration

  • 4 skivor rökt lax
  • 75 g svart stenbitsrom
  • 75 g stenbitsrom
  • 1 knippe dill
  • 1 citron
  • 4 körsbärstomater
  • sallad (till garnering)
  • 4 skivor gurka, diagonalskurna (för garnering)
  • salt
  • peppar

Gör så här

Omelett

  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Förväll sparrisen i lättsaltat vatten tills den är mjuk (ca 5 min).
  3. Klä en rektangulär ugnsfast form med smörpapper i botten.
  4. Fördela sparrisen jämt i botten av formen. Blanda ägg och grädde i en bunke och slå den över sparrisen. Grädda mitt i ugnen tills det blivit en omelett (ca 15 min). Omeletten bör kylas snabbt och kan ställas i kylen sedan, inför serveringen.

Chiliräkröra

  1. Finhacka dillen, men spara 4 kvistar för dekoration.
  2. Rör ihop räkor, chili efter smak, stenbitsrom, finhackad dill, crème fraiche och majonnäs. Smaka av med lite citronsaft, salt och peppar. Ställ kallt tills servering.

Servering

  1. Skär omeletten i fyra lika stora rektanglar. Lägg på rökt lax så hela biten täcks. Jämna till kanterna.
  2. Garnera med lite sallad och klicka på räkröran. Lägg 0,5 tsk stenbitsrom och 0,5 tsk svart rom ovanpå.
  3. Skär ett kryss i tomaten och dekorera rätten med denna, tillsammans med gurkskivan. Riv lite citronskal över.