Torsk bourguignon

Torsk bourguignon
Foto: TV4
Carin da Silva
Carin da Silva

Torsk bourguignon

Av: Carin da Silva

Från: Sveriges mästerkock VIP

21 ingredienser

Den franska rätten bourguignon görs traditionellt med kött - här har Carin bytt biff mot ugnsbakad torskrygg. Resultatet blir oemotståndligt gott och måste provas!

Ingredienser

portioner
  • 600 g torskrygg
  • färska örter (t ex timjan och persilja)
  • 150 g champinjoner
  • 200 g rökt sidfläsk
  • smör, till stekning

Rödvinssås

  • 2 gula lökar
  • 1 klyfta vitlök
  • 2,5 dl rött vin
  • 1 köttbuljongtärning
  • 2 dl vatten
  • 1 kvist färsk timjan
  • 1 msk rörsocker
  • 1 msk smör, att vispa ner innan servering
  • smör, till stekning

Potatismos

  • 1 kg potatis (mjölig)
  • 200 g färskost
  • 100 g smör
  • färska örter (t ex persilja, gräslök, basilika)
  • 1 klyfta vitlök
  • ca 1 dl vispgrädde
  • 1 citron, finrivet skal

Gör så här

Sidfläsk och champinjoner

  1. Skär sidfläsket i tärningar. Stek fläsket i panna så att det får färg. Ta upp och lägg åt sidan.
  2. Skiva champinjonerna. Stek dem i smör i samma stekpanna som fläsket, ca 10 minuter. Lägg åt sidan tillsammans med sidfläsket.

Rödvinssås

  1. Skala och hacka lök och vitlök. Fräs i lite smör i en kastrull.
  2. Häll på vin och reducera till hälften.
  3. Tillsätt buljongtärning, vatten och timjankvist. Låt koka upp.
  4. Sila skyn och smaka av med socker, salt och peppar.
  5. Vispa ner smör strax innan servering. Lägg i sidfläsk och svamp.

Potatismos

  1. Skala och tärna potatisen. Koka i välsaltat vatten.
  2. När potatisen är mjuk häll av vattnet och klicka i färskosten.
  3. Smält smöret i en panna eller kastrull. Hacka de färska örterna, pressa vitlöken och lägg ner i smöret. Låt dra några minuter.
  4. Häll det smälta smöret över potatisen. Blanda allt med en elvisp.
  5. Häll eventuellt på lite grädde om moset är för stabbigt.
  6. Smaka av med pressad citron, citronzest samt salt och peppar.

Fisk

  1. Sätt ugnen på 150 grader
  2. Skär fisken i portionsbitar. Salta och peppra rejält.
  3. Lägg i en ugnssäker form och sätt in i ugnen.
  4. Efter ca 5 minuter lägger du på en rejäl klick smör samt färska örter på varje bit.
  5. Ta ut när fisken har en innertemperatur på 48-50 grader, det tar ca 15 minuter.
  6. Låt fisken vila i några minuter innan servering så den uppnår en innertemperatur på 52 grader.

Servering

  1. Lägg upp fisken på tallrikar tillsammans med potatismos, rödvinssås med svamp och sidfläsk samt lite färsk timjan.