Torskflakes med äggkräm, tryffelskum och variation på grön sparris

koket.se
Torskflakes med äggkräm, tryffelskum och variation på grön sparris
Foto: TV4
Klara Lind DM
Klara Lind DM

Torskflakes med äggkräm, tryffelskum och variation på grön sparris

21 ingredienser

90 m

En riktig paradrätt att lyxa till helgen med! Klara visar hur du gör snyggaste uppläggningen och får till bästa texturen i maträtten.

Se Klara Lind laga receptet

logo

Ingredienser

portioner

Jordärtskockschips

  • 2 jordärtskockor
  • 1 l frityrolja
  • salt

Torskflakes

  • ca 800 g torskrygg
  • 1 msk salt

Äggkräm

  • 1 dl grädde
  • 1 dl mjölk
  • 4 äggulor
  • 1 ägg
  • 1 msk crème fraîche
  • 1 msk smör
  • 0,5 salt

sparris

  • 10 gröna sparrisar
  • 1 tsk salt
  • 0,5 kram bikarbonat

Sotad lök

  • 2 schalottenlökar

Tryffelskum

  • 3 dl mjölk
  • 0,5 tsk svart tryffelolja
  • 1 krm salt

Garnering

  • krasse
  • dill

Gör så här

Jordärtskockschips

  1. Skala och skiva skockorna på tunt på mandolin. Hett upp oljan till 160-180 grader. Lägg i några av skivorna i taget. Annars svalnar oljan. Vänd på chipsen i oljan med tång ett par gånger. Upp på papper och salta omgående.

Torskflakes

  1. Dela upp torskryggen i 4 bitar. Gnugga in saltet på torsken låt ligga i minst 30 minuter. Sätt ugnen på 100 grader ånga.
  2. Spola av torsken. Lägg på plåt in i ugnen ca 5 min tills torsken "faller isär." Tag ut och dela torsken i flakes.

Äggkräm

  1. Häll grädde och mjölk i en kastrull och tillsätt äggen. Vispa konstant på medelvärme. När krämen tjocknat tillsätt crème fraiche, smör och salt. Blanda runt försiktigt och sätt åt sidan.

Sparris

  1. Skala 8 sparrisar från toppen och ned. Häll i bikarbonat och salt i vatten i en kastrull/traktörpanna. Sjud i ca 4 minuter. Får ej gå igenom helt, se till att den har en liten kärna kvar.
  2. Skala 2 sparrisar på längden med grönsaksskalare. Lägg i iskallt vatten.

Sotad lök

  1. Lägg aluminiumfolie i en stekpanna på medelhög värme. Skala och halvera lök. Lägg ned snittytan mot foliet. Tag bort när det är ordentligt sotad, ca 5 minuter. Använd dom mindre lökbitarna till dekoration.

Tryffelskum

  1. Häll mjölk, tryffelolja och salt i en kastrull. Låt sjuda och skumma med stavmixer till önskad konsistens.

Servering

  1. Placera generöst med äggkräm i botten. Lägg på den blancherade sparrisen. Lägg på torskflakes.
  2. Toppa med hyvlad sparris. Täck med tryffelskummet. Dekorera med sotad lök, örter och skockachips.
  3. Låt det smaka!