Torskrygg med ägg, räkor och dillmajonnäs

koket.se
Torskrygg med ägg, räkor och dillmajonnäs
Foto: Tv4
Tom Sjöstedt SMK
Tom Sjöstedt SMK

Torskrygg med ägg, räkor och dillmajonnäs

15 ingredienser

30 m

Underbart god rätt med torskrygg som tillagas på låg värme i ugnen. Till den serveras löskokt ägg, räkor och en knalligt grön majonnäs som du gör på egengjord dill- och spenatolja.

logo
Tom Sjöstedt SMK

Se Tom Sjöstedt laga receptet

Ingredienser

portioner
  • 600 g torskrygg, färsk
  • 4 ägg
  • 300 g färska räkor, skalade
  • 4 klyftor citron
  • dillvippa, till garnering
  • körvel, till garnering
  • olivolja
  • salt
  • peppar

Dillolja

  • 1 knippe dill
  • 50 g babyspenat
  • 4 dl matolja

Dillmajonnäs

  • ca 2-3 dl dillolja (se ovan)
  • 2 äggulor
  • 1 msk vitvinsvinäger

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 100 grader.
  2. Skär torsken i portionsbitar. Salta och peppra.
  3. Lägg dem i en ugnssäker form och blanda med olivolja. Täck med plastfolie. Tillaga i ugnen tills innertemperaturen är 45-56 grader.
  4. Lägg äggen i en kastrull och låt koka upp. Låt småkoka ca 4 minuter. Häll av och skala direkt i iskallt vatten.

Dillmajonnäs

  1. Börja med att göra dilloljan. Mixa spenat, dill och olja i en blender ca 2-3 minuter tills den blir varm. Sila genom finmaskig sil.
  2. Fortsätt med majonnäsen. Vispa ihop äggulor och vinäger. Vispa i den gröna oljan. Börja droppvis och därefter i en tunn stråle. Smaka av med salt.
  3. Servera torsken med dillmajonnäs, ägg och räkor. Garnera med citron, dillvippor och körvel. Nykokt potatis smakar gott till.