Torskrygg med potatiskaka och tartarsås

POPULÄRT
koket.se
Torskrygg med potatiskaka och tartarsås
Foto: TV4
stefan ekengren profilbild ny
stefan ekengren profilbild ny

Torskrygg med potatiskaka och tartarsås

27 ingredienser

50 min + tid att rimma fisken

En festlig middag med stekt torskrygg serverad med en potatiskaka med spetskål i och en tartarsås till. Visst låter det gott?

logo
stefan ekengren profilbild ny

Se Stefan Ekengren laga receptet

Ingredienser

portioner

Torsk

  • 600 g torskrygg, i portionsbitar à 150 g
  • 5 dl vatten, kallt
  • 1,5 msk salt

Tartarsås

  • 5 cornichons, finhackade
  • 1 bananschalottenlök, finhackad
  • 2 msk kapris, grovt hackad
  • 1 msk persilja, hackad
  • 1 dl gräddfil
  • 1 dl majonnäs
  • 1 tsk dijonsenap
  • svartpeppar
  • salt

Potatiskaka

  • 300 g fast potatis, skalad och fint skivad
  • 300 g spetskål, grovt skuren
  • 2 bananschalottenlökar, fint skivad
  • 1 klyfta vitlök, finriven
  • 20 g parmesanost, finriven
  • 3 ägg
  • olivolja
  • salt
  • svartpeppar

Spetskålsallad med spenat

  • 150 g spetskål, finstrimlad
  • 50 g bladspenat
  • 1 bananschalottenlök, fint skivad
  • 2 msk olivolja
  • salt
  • svartpeppar

Gör så här

Torskrygg

  1. Vispa ihop salt och vatten tills saltet löst sig i vattnet. Lägg ner torskbitarna och låt ligga i vattnet 1 timme. Ta upp torsken och torka den väl. Ställ åt sidan fram till stekning.

Tartarsås

  1. Blanda ihop alla ingredienser och smaka av med salt och peppar.

Potatiskaka

  1. Sätt på ugn på 175 grader.
  2. Stekt först spetskål, lök och vitlök mjuk i olivolja på låg värme i stekpanna. Häll upp i en vid bunke. Stek därefter potatisen i lite olivolja några minuter utan att den tar färg. Häll upp i bunken tillsammans med den stekta spetskålen.
  3. Tillsätt parmesan och ägg i bunken. Rör runt ordentligt. Salta och peppra. Häll upp allt i samma stekpanna (lägg ev ett smörpapper i botten av pannan, det gör det lättare att få upp den vid servering) som använts till stekning. Ringla över lite olja och grädda i ugn ca 30 minuter.

Spetskålsallad med spenat

  1. Blanda ihop alla ingredienser till salladen strax före servering.

Servering

  1. Stek torsken först med i olja, vänd fisken och klicka i smör och ös tills den är precis klar. Skär ut en tårtbit av potatiskakan direkt från pannan, lägg på tallrik. Lägg den stekta torsken snett på potatisen och klicka på en rejäl sked tartarsås och avsluta med kål- och spenatsallad.