Torskrygg och smörstekt hummer

koket.se
Torskrygg med smörstekt hummer
Foto: TV4
Jonas Lagerström KK 2024
Jonas Lagerström KK 2024

Torskrygg och smörstekt hummer

19 ingredienser

1 h

Torskrygg och smörstekt hummer, jordärtskocka och citronsmörsås blir en riktigt elegant och välsmakande rätt att fira nyår med.

Emelie Svenssons dryckestips till Jonas nyårssupé:
Beskows Mousserande Mona Pomona Alkoholfri Sverige (750 ml) 98 kr
Artikelnr: 19053

Gosset Grand Rosé Brut Champagne Frankrike (750 ml) 699 kr
Artikelnr: 7405

Charles Heidsieck Brut Réserve Champagne Frankrike (750 ml) 579 kr
Artikelnr: 77522

2022 Brännland Iscider Fatlagrad Sverige (187 ml) 199 kr
Artikelnr: 76345

Se Jonas Lagerström laga receptet

logo

Ingredienser

portioner

Torskrygg

  • 600 g torskrygg
  • 45 g salt

Musslor

  • 1 förp blåmusslor
  • 1 gul lök
  • dillstjälkar
  • 1 klyfta vitlök
  • 2 dl vitt vin
  • 1 l vatten
  • salt
  • vinäger
  • 30 g majsstärkelse
  • 300 g smör
  • 0,5 dl citronsaft

Jordärtskocka

  • 400 g jordärtskocka

Hummer

  • 4 hummerstjärtar
  • 50 g smör
  • salt

Servering

  • krasse
  • dill

Gör så här

Torskrygg

  1. Salta fisken ordentligt och låt stå i kylen i minst 20 minuter.
  2. Plasta in fisken och baka på 80 grader till en innertemperatur på 32 grader.
  3. Låt fisken kallna helt och skär sedan försiktigt upp den i portioner.

Musslor

  1. Fräs blåmusslor med lök, dillstjälkar och vitlök.
  2. Tillsätt vin och vatten. Koka ihop ca 10 minuter och sila sedan av musslorna.
  3. Plocka och rensa musslorna separat.
  4. Koka ner buljongen och smaka upp med salt och vinäger.
  5. Mixa ner majsstärkelsen i 500 g buljong och koka i 3-4 minuter.
  6. Mixa ner smör och citronsaft.

Jordärtskocka

  1. Baka två tredjedelar av jordärtskockorna i ugnen tills de är helt mjuka. Låt svalna och gröp ur.
  2. Stek jordärtskockorna innan servering.
  3. Skala och hyvla de råa skockorna tunt och lägg i isvatten.

Hummer

  1. Smörstek hummern med salt precis innan servering.

Servering

  1. Plocka dill och krasse.
  2. Värm fisk och musslor och servera med smörsåsen, örter och den smörstekta hummern.