Toves påskägg - gubbröra, äggkräm med brynt smör och fyllda ägghalvor

koket.se
Toves påskägg - gubbröra, äggkräm med brynt smör och fyllda ägghalvor.
Foto: TV4
Tove Nilsson recept
Tove Nilsson recept

Toves påskägg - gubbröra, äggkräm med brynt smör och fyllda ägghalvor

21 ingredienser

45 min

Tre varianter på ägg som du snabbt fixar till påskbuffén! Mjuk äggkräm med brynt smör och löjrom, fyllda ägghalvor och en klassisk gubbröra.

logo
Tove Nilsson recept

Se Tove Nilsson laga receptet

Ingredienser

portioner

Äggkräm med brynt smör och löjrom

  • 6 ägg
  • 1 dl vispgrädde
  • 100 g smör
  • 50 g löjrom
  • 1 msk gräslök, finhackad
  • 0,5 dl plockad dill
  • salt
  • svartpeppar, nymald

Gubbröra

  • 4 ägg, hårdkokta
  • ev 50 g ansjovis, hackad
  • 1 dl majonnäs
  • 1 msk kaviar
  • 1 schalottenlök, finhackad
  • 1 msk dill, finhackad
  • knäckebröd, till servering (eller kavring)

Ägghalvor med pepparrotskräm och sesam

  • 4 ägg, hårdkokta
  • 0,5 msk färsk pepparrot, finriven
  • 4 msk majonnäs
  • 1,5 tsk japansk soja
  • 1 msk svarta sesamfrön
  • 2 msk krasse

Gör så här

Äggkräm med brynt smör och löjrom

  1. Bryn hälften av smöret under omrörning.När smöret tystnar och doftar nötigt och kolaaktigt är det färdigt.
  2. Vispa ihop ägg och grädde i en kastrull. Klicka i resten av smöret i småbitar. Värm på låg värme under omrörning till en mjuk kräm. Låt den inte gå för länge, den ska bli krämig - inte fast!
  3. Dra av från värmen och krydda med salt och peppar. Häll upp i små skålar och toppa med brynt smör, löjrom, gräslök och dill.

Gubbröra

  1. Hacka äggen och blanda med resten av ingredienserna. Servera på knäckebröd eller kavring.

Ägghalvor med pepparrotskräm och sesam

  1. Halvera äggen och ta ut gulan. Mosa ihop gulan med majonnäs, pepparrot och soja.
  2. Spritsa krämen i äggen och toppa med sesamfrön och krasse.