Tryffelpommes med parmesan och rostad tomatketchup

Tryffelpommes med parmesan och rostad tomatketchup
Foto: Stephanie Bjelkstam
Leila Lindholm
Leila Lindholm

Tryffelpommes med parmesan och rostad tomatketchup

21 ingredienser

Hemgjorda pommes som smaksätts med både tryffel och parmesan, servera med en hemgjord ketchup på rostade tomater.

Ketchupen håller sig ca 2-3 veckor i kylen om du förvarar den i en burk med tättslutande lock.

Ingredienser

  • 1 kg plommontomat
  • 0,5 dl muscovadosocker
  • 1,5 tsk rapsolja (eller olivolja)
  • 1 gul lök, finhackad (liten)
  • 1 klyfta vitlök, riven
  • 0,5 tsk ingefära, mald
  • 0,25 tsk rosépeppar, krossad
  • 0,25 tsk malen kryddpeppar, krossad
  • 0,5 krm malen nejlika
  • 0,5 krm malen kanel
  • 2 msk äppelcidervinäger
  • salt
  • malen svartpeppar
  • rökt olivolja
  • ev chiafrön

Tryffelpommes med parmesan

  • 4-5 bakpotatisar
  • olivolja
  • 3 kvistar färsk rosmarin
  • flingsalt
  • 1 bit parmesanost
  • 1-2 msk vit tryffelolja

Gör så här

Rostad tomatketchup

  1. Sätt ugnen på 175 grader. Dela tomaterna i halvor och lägg på plåt med bakplåtspapper. Lägg lite muscovadosocker på varje halva och salta. Rosta tomaterna i ugnen i cirka 1 timme.
  2. Blanda alla torra kryddor i en skål.
  3. Fräs lök och vitlök i oljan tills det känns mjukt. Tillsätt tomater (inklusive all vätska från plåten), äppelcidervinäger och kryddblandningen och sjud på svag värme tills allt vatten kokat bort.
  4. Häll över i en blender eller matberedare och mixa grovt. Häll upp på rengjord burk och rör ev i chiafrön och rökt olivolja.

Tryffelpommes med parmesan

  1. Tvätta och skär potatisen (med skal) i stavar. Låt med fördel ligga i iskallt vatten ett tag om tid finns. Annars spola i kallt vatten och låt torka på hushållspapper eller kökshandduk.
  2. Sätt ugnen på 225 grader, varmluft. Lägg potatisen på plåt med bakplåtspapper. Ringla över lite olivolja och salta med lite flingsalt. Blanda runt ordentligt så du får olja på all potatis. Rosta i ugnen i cirka 40 minuter till gyllene.
  3. Ta ut och riv över rikligt med parmesan, strö över hackad rosmarin och ringla över tryffelolja. Blanda och servera genast.