Två Napolitanare

koket.se
Två Napolitanare
Foto: Tv4

Två Napolitanare

22 ingredienser

1 h + 24 h

Den här festliga förrätten är aldrig fel att starta en trevlig kväll med!

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig säsong 24, år 2023. Recepten därifrån är komponerade av amatörkockar, Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Se Wictor - Söderköping laga receptet

logo

Ingredienser

portioner

Pizzadeg

  • 565 g vetemjöl special
  • 380 g vatten
  • 17 g salt
  • 0,55 g jäst

Margherita

  • 1 burk krossade tomater (gärna San Marzano)
  • 1 tsk salt
  • 1 buffelmozzarella
  • 100 g pecorinoost (alt parmesanost eller en mix av båda)
  • färsk basilika
  • olivolja

Pizza med råbiff

  • 1 dl crème fraîche
  • grillad lökmajonnäs (se recept nedan)
  • 50 g chips (saltade västkustchips)
  • saltgurka (gärna östgötsk saltgurka)
  • 50 g lagrad ost (herrgård, västerbotten, eller liknande)
  • 200 g nötinnanlår, fint tärnad

Grillad lökmajonnäs

  • 1 msk dijonsenap
  • 1 msk citronsaft
  • 1 äggula
  • 2 dl rapsolja
  • 2 schalottenlökar, grillade och hackade
  • salt
  • peppar

Gör så här

Pizzadeg, Dag1

  1. Blanda ut salt och jäst i vatten i en bunke.
  2. Tillsätt mjöl och blanda tills degen precis har gått ihop sig. Degen kommer att vara blöt och kladdig.
  3. Låt degen vila i 30 minuter, täck av en bricka eller lock.
  4. Vik degen över sig själv 5 gånger. Låt degen vila i 15 minuter.
  5. Upprepa föregående steg och vila i ytterligare 15 minuter.
  6. Upprepa proceduren en sista gång. Låt degen vila till nästa dag (ungefär 24h innan tillagning).

Dag 2

  1. Portionera degen i fyra delar och vik degen över sig själv 5 gånger och forma en boll. Upprepa samma procedur för alla portioner.
  2. Lägg i skålar med plastfolie över. Detta sker 4-6 h innan det är dags att baka ut pizzan.
  3. Platta ut degen till 28-30 cm.
  4. Margherita: Blanda de krossade tomaterna med saltet. Toppa pizzan med ingredienserna, förflytta till pizzaspade. Sträck ut och jämna till pizzan på spaden.
  5. Lägger du pizzan på en plåt med bakplåtspapper, sträck ut och jämna ut pizzan.
  6. Skjutsa in pizza i ugn och grädda i 1 minut på cirka 500 grader. (I hemmaugn behöver pizzan vara i ugnen 3-7 minuter på högsta grad).
  7. Råbiffpizzan: Bakas enbart med utspridd creme fraiche på brödet. Resten av toppingen monteras efter att pizzan är bakad.

Grillad lökmajonnäs

  1. Grilla schalottenlökarna och hacka dem smått. Blanda äggula, senap och citron i en bunke till en kräm. Ringla oljan långsamt över medan du vispar. Smaka av med salt och peppar och blanda i den grillade löken.