Ugnsbakad brysselkål med knaprigt täcke

koket.se
Ugnsbakad brysselkål med knaprigt täcke
Foto: TV4
Siri Barje 2016
Siri Barje 2016

Ugnsbakad brysselkål med knaprigt täcke

11 ingredienser

30 min

En krämig gratäng med brysselkål toppad med chrunch och krisp från solroskärnor och pankoströbröd. Servera på julbuffén eller bjud gratängen som hel rätt med kokt potatis och lite stekt svamp. Tips! De växtbaserade alternativen till ost, mjölk och smör går fint att byta ut mot vanliga mejeribaserade.

logo
Siri Barje 2016

Se Siri Barje laga receptet

Ingredienser

portioner
  • 1 kg brysselkål
  • 2 msk växtbaserat matfett
  • 1,5 msk vetemjöl
  • 4 dl sojadryck (eller annan växtbaserad dryck)
  • 1 tsk japansk soja
  • 1 klyfta vitlök
  • 1 tsk agavesirap
  • 1 dl pankoströbröd
  • 1 dl solroskärnor
  • 1 kruka gräslök
  • salt

Gör så här

  1. Sätt ugnen på grill ca 200 grader.
  2. Smält smöret och vispa ned mjölet. Vispa någon minut innan du tillsätter mjölken lite i taget, låt koka ihop till en tjock sås. Smaksätt med soja, riven vitlök och agave.
  3. Mixa solroskärnorna grovt. Blanda med panko och salt
  4. Blanda panko med solrosfrön, salt.
  5. Ansa och halvera brysselkålen. Blanda brysselkålen med stuvningen.
  6. Häll över brysselkålen med stuvningen i en ugnssäker form.
  7. Strö över pankoblandningen och baka i ugnen i ca 7.-10 minuter, till den är gyllene.
  8. Skär gräslöken fint.
  9. Toppa gratängen med gräslöken.