Ugnsbakad fetaost med citron och örter

koket.se
Ugnsbakad fetaost med citron och örter
Foto: TV4
Jessica Frej
Jessica Frej

Ugnsbakad fetaost med citron och örter

21 ingredienser

40 m

Varm fetaost med citron och chili. Serveras med rostad potatis och tomatsallad.

Se Jessica Frej laga receptet

logo

Ingredienser

portioner

potatis

  • 1 kg små fasta potatisar
  • 1 tsk torkad timjan
  • 1 tsk salt
  • 0,5 tsk svartpeppar
  • 2 msk olivolja
  • 2 msk smör
  • 4 klyftor vitlök

fetaost

  • 600 g fetaost [4 förp à 150 g]
  • 1 citron
  • 1 kruka basilika
  • 1 tsk chiliflakes
  • 4 msk olivolja
  • svartpeppar
  • aluminiumfolie

sallad

  • 100 g salladsmix
  • 2 msk vinäger (t ex äppelcider, vitvins eller sherry)
  • 2 msk olivolja, smakrik
  • 20 små tomater, romantica exempelvis
  • 50 g pinjenötter
  • salt
  • peppar

Gör så här

Potatis

  1. Sätt ugnen på 200 grader varmluft.
  2. Dela potatisen på mitten. Lägg potatisen på en plåt med bakplåtspapper. Lägg på timjan, salt, olivolja, smör och vitlöksklyftor med skal. Blanda runt med händerna. Baka i ugnen i ca 30 minuter.

Fetaost

  1. Riv av 4 stora ark av aluminiumfolie.
  2. Skiva citronen tunt. Häll 0,5 msk olivolja på varje ark och lägg två skivor citron på. Lägg fetaosten på citronen, en i varje ark. Lägg på några blad basilika. Häll på 0,5 msk olivolja på varje, fördela chiliflakesen och citronskivorna som är över på fetaostarna. Dra några svartpeppar varv på varje.
  3. Stäng paketet och låt baka i ugnen i ca 20 minuter (samtidigt som potatisen).

Sallad

  1. Rosta pinjenötterna gyllenbruna i en torr stekpanna. Dela tomaterna på mitten. Blanda sallad, olja, vinäger, tomater och nötter.

Servering

  1. Servera potatisen med fetaosten i folien och salladen.