Riktigt saftig och fin lax som serveras med en helt otroligt god vitvinssås, smörig zucchini och hyvlad fänkål. Perfekt bjudmat som garanterat får gästerna på fall!
Se Tom Sjöstedt laga receptet
Ingredienser
Rå fänkål
2 fänkål
Vitvinsås
2 gula lökar
2 dl vitt vin
2 dl fiskbuljong
2 dl grädde
100-150 g smör, kallt
ev citron (eller vinäger för syra)
Ugnsbakad lax
4 bitar lax utan skinn [à 150 g]
salt
olivolja
Zucchini
400 g zucchini
100 g smör, smält
1 knippe dill
salt
Garnering
dill
Gör så här
Rå fänkål
Skiva tunt och lägg i kallvatten till servering.
Vitvinssås
Fräs hackad lök i smör. Koka ihop med vin, fiskbuljong och grädde. Pressa ev ned citronsaft för syra. Sila och pressa ner såsen i en ny kastrull.
Mixa skummig med mycket kallt smör innan servering.
Ugnsbakad lax
Gnid in laxen med salt och olivolja. Baka i ugnen på 100 grader till en innertemperatur på 45 grader.
Smörslungad zucchini
Skiva zucchinin i mindre bitar. Slunga mjuk i smöret. Smaka av med dill och salt.