Vad är sake?
Sake har en lång historia, den sägs gå tillbaka ända till 200-300 f Kr. Då tuggades riset av kvinnor i religiösa riter och spottades sedan ut, salivens enzymer fick riset att jäsa till en smet med berusande effekt. På 600-talet förfinades tillverkningsprocessen med bryggmetoder som man ser spår av än idag. Vi på redaktionen blev nyfikna och kontaktade såklart Maya Samuelsson för att få veta mer!
Maya, vad är sake - berätta!
- Sake är en dryck som lider av många myter vilket gett den dåligt rykte. Låt oss börja slå hål på några av dessa myter.
Sake kommer ursprungligen från Japan men är inte ursprungsbetecknad så du får faktiskt göra sake i vilket land som helst. Men de absolut flesta producenter är såklart från Japan. Det är inte en sprit som många tror utan alkoholen ligger på mellan 15–19-vol% och inte 40-vol% som sprit gör.
Har du någon gång provat en sake som känns spritig och doftar finkel är det dags att ge det en ny chans och denna gång prova en premiumsake. Dessa är lena och eleganta, smakar banan, grönt äpple och vita blommor.
Hur tillverkas sake?
- Oh, det är svårt! Att göra sake är faktiskt ett av de mest komplicerade produktionsmetoderna för alkoholhaltig dryck, mer komplicerat än att göra vin. Men om vi ska försöka jämföra produktionen med någon dryck vi känner mer till är den mest lik ölbryggning.
Enormt förenklat gör vi sake på ris som med hjälp av ett mögel omvandlar stärkelsen till jäsbart socker. Ett av de viktigaste och första momenten i produktionen är polering av riset.
Det yttersta lagret av riset består av fetter, proteiner och aminosyror som inte är lika rena i smaken som risets kärna. Så vill jag ha en hög kvalité på min sake polerar jag mitt ris noga. Ju mer jag polerar, ju mer elegant sake får jag, samtidigt som det också gör den dyrare då en stor del av råvaran försvinner.
Finns det många olika typer och smaker av sake?
- Det finns massor av olika spännande varianter. Det vanligaste sättet att dela in sake är utifrån poleringsgrad.
Vill du exempelvis testa en sake som polerats mycket ska du prova en Daiginjo där minst 50% måste ha har polerats bort. Även vilken rissort du väljer påverka dryckens smak, det finaste riset anses vara Yamada-Niski och används ofta vid tillverkning av Daiginjo. Men det finns också ung eller lagrad sake samt söta och bubblande varianter. Så innan man räknar bort denna dryck ska du ha sett till att prova dess bredd.
Hur dricker man sake, varm, kall, som drink eller måltidsdryck?
- Detta är valfritt och kan bero på typen av sake, vilken mat du har eller vilka preferenser man själv har. Men i stort ska vi säga att man traditionellt drack sake varmt då den inte var så ren. Idag vill vi ha de finaste sakevarianterna svala, servera gärna i vinglas och drick innan eller kombinerad till maträtter.
Vilken mat passar till sake?
- Sake fungerar enormt bra till mat. En elegant sake med hög poleringsgrad serveras med fördel till ursprungslandets sushi och sashimi men även till vår svenska sill eller lax. Har vi en tuffare sake med mer smak kanske lagrad eller gjort på ett kraftigare ris som Omachi är ost, friterat och svamp en favoritkombination för min del.
Mayas topp 5 bästa tips på sake:
Masumi Karakuchi Ki-ippon, Junmai Ginjo. Nr 150, 300 ml, 98 kr.
En premiumsake till bra pris och i det fasta sortimentet. Blommig smak med liten sötma, inslag av jasminris, honung, päron, örter och mandel.
Keigetsu, Gin-No-Yume Junmai Daiginjo 40 Sake. Nr 52091, 369 kr.
Ordervara. Daiginjo sake, den mest polerade och alltså den mest eleganta varianten. Passar magiskt med sashimi och sushi.
Akita Fuji Nigori, 2014. Nr 168, 300 ml, 89 kr.
Ofiltrerad, grumlig sake med en nyanserad, aningen blommig smak med sötma, inslag av jasminris, mandelmjölk, kokos, vitpeppar och päron.
Ninki-ichi, Matured Sake, 1998. Nr 72715, 773 kr.
Ordervara. Mer mogen sake som får toner av nötter och soya. Passar att servera till buljonger, ramen, kött och svamp.
Rice Magic, Sparkling Red. Nr 75377, 131 kr.
Sparkling sake. Fruktig smak med sötma, inslag av grön banan, mandelblommor, gråpäron, honung och jasminris. En typ av sake man skapat för ungdomar i Japan då de inte längre dricker sake utan mer vin och alkoholläsk. Denna dryck ska få dem tillbaka som konsumenter.