Äkta sjömansbiff

Äkta sjömansbiff
Foto: TV4
Per Morberg 2018
Per Morberg 2018

Äkta sjömansbiff

10 ingredienser

ca 2 h 15 m

Recept på sjömansbiff enligt Per Morberg.

Hel bit av ytterlår kallas för oxstek eller nötstek. Strimlor, grytbitar och skivor säljs ibland under namnet på den rätt man ska laga av produkten, till exempel sjömansbiff.

Ingredienser

portioner
  • 600 g ytterlår (i 0,5 cm skivor)
  • vetemjöl, till stekning
  • 1 msk tomatpuré
  • 8 potatisar
  • 4 gula lökar (stora)
  • salt
  • peppar
  • 8 dl köttbuljong
  • 2 lagerblad
  • 4 dl öl

Gör så här

  1. Vänd köttet i mjöl och bryn därefter skivorna i en stekpanna och lägg i en kastrull med tomatpurén.
  2. Skala och skiva potatisen i 1,5 cm tjocka skivor som också skall brynas och läggas i en egen kastrull.
  3. Bryn den strimlade löken och fördela mellan köttet och potatisen. Salta, peppra och fördela buljongen och ölet över båda kastrullerna.
  4. Låt båda kastrullerna sjuda upp. Potatisen är klar efter en 15 minuter och köttet är mört efter 1,5-2 timmar.
  5. Vid servering låt potatisspadet rinna av och servera endast med den mustiga skyn från köttet