Blåbärspaj med vaniljgräddfil

Blåbärspaj med vaniljgräddfil
Foto: Tv4
Per Morberg 2018
Per Morberg 2018

Blåbärspaj med vaniljgräddfil

11 ingredienser

Per Morberg bjuder på en fantastiskt god blåbärspaj. Serveras med fördel med vaniljgräddfil.

Per lagade även
Köttsoppa med rotfrukter

Ingredienser

portioner
  • 1 l blåbär
  • 2 dl strösocker (eller råsocker)
  • 2 msk potatismjöl

Smördeg:

  • 200 g vetemjöl
  • 100 g smör
  • 2 msk strösocker
  • 2 msk vatten

Vaniljgräddfil:

  • 3 dl gräddfil
  • 0,5 citron
  • 2 msk rörsocker
  • 2 msk vaniljsocker (med prickar i)

Gör så här

  1. Knåda ihop smör, mjöl och socker i en bunke eller kör i mixer.
  2. Tillsätt lite vatten tills degen blir smidig.
  3. Tryck ut degen i en pajform och låt sedan vila i kylen 1 timme. Häll i blåbären.
  4. Blanda socker och potatismjöl och strö över blåbären.
  5. Grädda i 180 grader i 30 minuter. Servera med en klick vaniljgräddfil.
  6. Vaniljgräddfil:
  7. Riv skalet på citronen och blanda ner i gräddfilen.
  8. Smaka av med sockret och vaniljsockret.