Värm ugnen till 150°. Lägg hjortron och socker i en kastrull. Hetta upp, sänk värmen och sjuda under omrörning i 3 minuter. Fördela hälften i fyra ugnssäkra portionsskålar och låt svalna.
Snitta vaniljstången på längden och skrapa ur fröna. Koka upp mjölk, grädde och socker i en kastrull tillsammans med vaniljfröna och stången. Ta sedan upp vaniljstången. Vispa äggulorna i en skål. Slå den heta gräddmjölken över äggen under vispning. Fördela äggsmeten i formarna och ställ dem i en långpanna. Fyll långpannan med vatten så att det står två centimeter högt. Grädda i ca 20 minuter eller tills krämen stelnat. Låt svalna. Hit kan rätten förberedas.
Strö över råsocker och ställ under grillen i 250 graders ugnsvärme, cirka två minuter eller tills sockret smält och blivit brunt och bubbligt. Lägg den sparade hjortronsylten på. Servera omedelbart.