Västerbottenpaj med egenrökt röding

Västerbottenpaj med egenrökt röding
Foto: Tv4

Västerbottenpaj med egenrökt röding

Av: Emil - Sälen

Från: Halv åtta hos mig

16 ingredienser

1 h

Klassisk men lyxig förrätt bestående av västerbottenpaj och röding. Servera med rödlök, crème fraiche, rom och färsk dill och förrätten är komplett!

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Paj

  • 3 dl vetemjöl
  • 150 g smör, kallt
  • 2 msk vatten
  • Västerbottensost
  • 3 ägg
  • 2 dl mjölk
  • 1 dl grädde
  • 2 krm malen svartpeppar
  • salt

Röding

  • röding
  • 1 dl salt
  • 1 l vatten
  • rödlök
  • crème fraîche
  • rom, från gädda
  • färsk dill

Gör så här

Paj

  1. Jobba ihop mjöl, smör och vatten till degen snabbt och kavla ut den. Lägg i en pajform och nagga med gaffel. Låt vila i kyl cirka 20 minuter.
  2. Grädda pajskalet cirka 15 minuter på 225 grader.
  3. Riv Västerbottenosten grovt och fyll pajskalet med en topp utan att trycka ner osten.
  4. Gör äggstanningen med ägg, mjölk, grädde, peppar och lite salt. Häll den över osten. Grädda cirka 30 minuter på 190 grader.

Rökt röding

  1. Lägg rödingen i saltlag med 1 dl salt och 1 liter vatten. Koka ihop och låt svalna. Låt ligga svalt i två dygn.
  2. Rök rödingen i en rök ungefär 40 minuter. Låt kallna i kylskåp.

Servering

  1. Hacka rödlök och blanda med creme fraiche, rom och färsk dill till en röra, ingredienserna kan även serveras var för sig vid sidan om.