Västerbottenpaj med grönkål och lingon

NYHET
koket.se
Västerbottenpaj med grönkål och lingon
Foto: TV4
Siri Barje 2016
Siri Barje 2016

Västerbottenpaj med grönkål och lingon

15 ingredienser

50 min

En smakrik och matig paj med lagrad ost, grönkål och trattkantareller. Solroskärnor på toppen ger extra krisp och rårörda lingon bryter av fint mot den lagrade osten.

logo
Siri Barje 2016

Se Siri Barje laga receptet

Ingredienser

portioner4 - 6

Pajdeg

  • 3 dl vetemjöl
  • 100 g smör
  • 1 msk vatten, kallt
  • 0,5 tsk salt

Fyllning

  • 2 gula lökar
  • 500 g trattkantareller
  • 4 dl Västerbottensost, riven
  • 200 g grönkål
  • 2 dl mjölk
  • 1 dl crème fraîche
  • 3 ägg
  • 1 msk solroskärnor
  • gräslök, till servering

Rårörda lingon

  • 2 dl frysta lingon, tinade
  • 2 msk strösocker

Gör så här

  1. Rör ihop lingon och socker och låt stå.
  2. Nyp ihop mjöl och smör. Tillsätt vatten och salt. Arbeta ihop till en smidig deg. Låt vila i kylen i 15 minuter.
  3. Sätt ugnen på 200 grader.
  4. Kavla ut degen och lägg i en rund pajform, ca 25 cm i diameter.
  5. Nagga degen och förgrädda i 10 minuter.
  6. Stek svampen knaprig och salta.
  7. Skala och skiva löken. Stek den gyllene i olja tillsammans med svampen.
  8. Riv isär grönkålen i mindre bitar och tillsätt till löken och svampen, stäng av värmen på spisen.
  9. Vispa ihop ägg, crème fraiche och mjölk. Peppra, salta och rör runt.
  10. Blanda ihop allt och 2/3 av osten.
  11. Häll fyllningen i pajskalet och strö över solroskärnor och resten av osten.
  12. Grädda i ca 22-30 minuter. Ta ut och låt svalna lite.
  13. Finhacka gräslöken.
  14. Toppa den gräddade pajen med gräslök och servera med rårörda lingon.