Västerbottenpaj med picklade krusbär och syrad grädde

vasterbottenpaj med picklade krusbar
Foto: Tea Malmegård
Tea Malmegård 2016
Tea Malmegård 2016

Västerbottenpaj med picklade krusbär och syrad grädde

15 ingredienser

1 h

En magisk paj med spännande smaker av inlagda krusbär och rödlök. Serveras med syrad grädde och ätbara blommor.

Ingredienser

portioner

Skal

  • 180 g vetemjöl
  • 125 g smör, tärnat
  • 1-2 msk vatten

Fyllning

  • 220 g Västerbottensost, riven
  • 2 ägg
  • 2 dl vispgrädde, 40%
  • peppar

Topping

  • 1 dl ättiksprit 12 %
  • 2 dl strösocker
  • 3 dl vatten
  • 100 lingon
  • krusbär (den mängd du har, färska eller frysta)
  • 4 rödlökar, små
  • 100 g smetana
  • ringblomsblad
  • harsyra

Gör så här

Pajdeg

  1. Kyl alla ingredienser i minst en timme, även mjölet.
  2. Mixa ihop kallt smör och mjöl i en matberedare tills det klumpar ihop sig.
  3. Häll därefter i vattnet och arbeta ihop degen för hand tills den precis går ihop.
  4. Plasta degen och låt vila i kylen i minst 2h.
  5. Kavla ut degen ca 3 mm tjock och fodra pajskalet/en, och stoppa i frysen i 20 minuter.

Fyllning

  1. Vispa ihop ägg och vispgrädde. Tillsätt peppar.
  2. Fyll skalen med riven ost och slå på äggstanningen i omgångar.
  3. Grädda pajen/pajerna på 200 grader i 20-23 minuter (små) eller ca 35-40 minuter för en stor.

Topping

  1. Koka upp ättika, socker och vatten och låt svalna. Dela upp i två burkar.
  2. Lägg i lingonen i den ena lagen. Skala löken och dela på mitten. Strimla till båtar. Slå över lingonlagen. Sätt på lock och låt stå svalt.
  3. Dela krusbären. Lägg i den andra burken och slå över lagen. Sätt på lock och låt stå svalt.

Servering

  1. Servera pajen rumstempererad.
  2. Toppa pajen med klickar av smetana, picklade krusbär, picklad lök, ringblomsblad och harsyra.