Krispig tartelett med ostfyllning, tångkaviar, rökt smetena och lingonpicklad lök kommer gör sig fint i sommar! Passar perfekt till buffén som tillbehör till grillkvällen eller precis som den är som en läcker förrätt.
Nyp ihop alla ingredienser till en jämn deg och kavla den mellan två bakplåtspapper cirka 3 mm tjock. Sätt degen (fortfarande insluten i papper) i frysen.
Fodra ett pajskalen eller flera små. Nagga och sätt åter i frysen.
Klipp ett runt papper som täcker hela pajen och även kanterna om du trycker ner det. Fyll med torkade linser/bönor/ris och baka i ugnen på 170 grader i cirka 15 minuter. På så sätt slipper du det där degiga pajskalet.
Fyllning
Riv osten på den näst finaste storleken.
Vispa ihop ägg och vispgrädde och smaka upp med salt och peppar.
När pajskalet eller tarteletterna svalnat fyll så fyll dem med riven västerbottensost. Häll därefter på äggstanning i omgångar. Först lite, sedan lite till och sen NÄSTAN hela vägen upp till kanten.
Grädda pajen på 200 grader tills den är gyllene. Ju mindre tartelett ju kortare tillagningstid. Låt sedan svalna.
Lingonpicklad lök
Koka upp ättika, socker och vatten. Lägg i lingon och låt svalna.
Skala lökarna, dela och skär i båtar och lägg i en glasburk.
Slå lagen över löken och stäng burken. Låt stå över natten.
Rökt smetana
Jag har använt en rökpistol för att infusera smetana. Men det går också att hälla ut smetana i en kastrull och ha bredvid grillen när du tänder den. Lägg i en bit glödande kol och sätt på ett lock. Smaken blir dock inte lika intensiv.
Garnering
Garnera tarteletten med klickar av smetana, tångcaviar, lingonpicklad lök och örter.