Växtbaserad semla med hallon och rödbeta

Magnus Johansson

Växtbaserad semla med hallon och rödbeta

18 ingredienser

3 h

Växtbaserade semlor med hemgjord pumpamassa, istället för mandelmassa, och en frisk hallon-"grädde". Det här är riktigt härliga semlor fyllda av färg och smak.

Ingredienser

portioner sats

Fördeg

  • 400 g rödbetsjuice
  • 100 g vatten
  • 500 g vetemjöl (extra bagerivetemjöl)
  • 40 g jäst

Deg

  • 200 g strösocker
  • 20 g havssalt
  • 500-600 g vetemjöl (extra bagerivetemjöl)
  • 150 g rapsolja

Fyllning

  • 200 g pumpakärnor (blötlagda över natten)
  • 200 g rörsocker
  • ca 50 g vatten (till spritsar konsitens)

Hallon-"grädde "

  • 150 g hallonpuré (eller mosade hallon)
  • 25 g strösocker
  • 10 g vatten
  • 12,5 g potatismjöl
  • 110 g kakaosmör, smält
  • 200 g sojagrädde, lätt vispad (eller kokosgrädde)

Servering

  • florsocker

Gör så här

Fördeg

  1. Blanda alla ingredienser till fördegen väl i ca 5 minuter. Låt ligga i ca 30-40 minuter till första bubblan.

Deg

  1. Tillsätt socker, salt och mjöl till fördegen. Knåda degen i ca 15 minuter.
  2. Tillsätt rapsoljan och blanda in ca 5 minuter. Låt degen vila ca 1 timme.
  3. Väg upp bullar av degen, ca 50-60 gram/styck, och forma dem runda.
  4. Låt sedan bullarna jäsa ca 3,5 timmar under duk.
  5. Baka sedan bullarna på 210 grader i ca 5-6 minuter.

Fyllning

  1. Mixa blötlagda pumpakärnor och råsocker i en mixer till en massa (eller använd 400 g färdig mandelmassa som alternativ till pumpa). Tillsätt därefter vatten och blanda väl, så inga klumpar bildas.

Hallon-"grädde"

  1. Koka hallonpuré, socker, vatten och potatismjöl till en fast kräm.
  2. Blanda ner kakaosmöret i hallonkrämen .
  3. Vänd ner lättvispad sojagrädde i krämen när krämen håller ca 37 grader.
  4. Låt hallon-"grädden" svalna i kyl ca 1 timme.

Servering

  1. Klipp upp ett hål i bullen. Spritsa sedan i fyllning.
  2. Spritsa på hallon-"grädde" och toppa med lock. Sikta florsocker på bullen.
  3. Serveras direkt gott, gott.