Vegansk toast skagen

Vegansk toast skagen
Foto: Simon Bajada
Gustav Johansson porträtt
Gustav Johansson porträtt

Vegansk toast skagen

23 ingredienser

30 m + 2 h i kylen

"Toast Skagen har varit ett av mina främsta signaturrecept de senaste åren. Kombinationen av alger, citron och dill ger en förvånansvärt Skagen-liknande smak, och kombinationen av tofu och färsk fänkål kanske låter lite otippad men blir riktigt bra." /Gustav Johansson

Ingredienser

portioner

Vegansk majonnäs

  • 6 msk kikärtsspad
  • 2-3 tsk dijonsenap
  • 0,5 citron (saften)
  • 4-5 dl rapsolja
  • salt
  • vitpeppar

Skagenröra

  • 200 g tofu (fast och naturell)
  • 1 rödlök
  • 0,5 fänkål
  • 4 dl majonnäs (vegansk)
  • 5 msk tångkaviar
  • 1 dl dill, färsk och hackad
  • ca 2 msk citronsaft, färskpressad
  • salt
  • svartpeppar

Servering

  • 1 levainbröd
  • vegansmör (eller olivolja)
  • 50 g tångkaviar
  • 1 rödlök, finhackad
  • 2-4 kvistar färsk dill
  • salt
  • svartpeppar
  • citronklyftor

Gör så här

  1. Börja med majonnäsen. Blanda kikärtsspad, dijonsenap, citronjuice och 4 dl rapsolja i en hög mixerskål.
  2. För ner en mixerstav till botten av skålen och sätt igång den på maxfart. Dra sakta upp staven från botten under full mixning medan du räknar till 10, då håller du rätt tempo. Om majonnäsen inte är tillräckligt stabil efter att du gjort detta kan du vispa ner ytterligare lite olja med mixerstaven. Halverar du eller dubblar receptet och är osäker på mängden olja är det bäst att börja med lite mindre än du tror och sedan tillsätta mer i efterhand om det behövs. Har du i för mycket så spricker majonnäsen.
  3. Smaka av med salt och vitpeppar och mixa igen tills du får en riktigt tjock och krämig majonnäs.
  4. Om du inte har en mixerstav så kan du istället vispa ner oljan sakta och lite i taget under kraftig omrörning tills den tjocknar. När majonnäsen börjar tjockna så kan du börja hälla lite snabbare.
  5. Skär tofun till skagenröran i cirka 7 × 7 mm stora tärningar. Skala och finhacka rödlök och fänkål.
  6. Blanda ihop allt utom citron och kryddor i skål. Smaka av med pressad citron, salt och peppar tills du är nöjd. Röran kan med fördel stå och dra i några timmar i kylskåp före servering.
  7. Skär brödet i cirka 1 cm tjocka skivor och stek dem i vegansmör eller olivolja i en stekpanna på medelvärme.
  8. Lägg cirka ½–1 dl skagenröra i en boll på varje brödskiva. Toppa med tångrom, finhackad rödlök, en dillkvist, lite salt, svartpeppar och några droppar olivolja.
  9. Servera med ett gott bröd, några extra droppar olivolja och en liten kvist färsk dill.