Veganska köttbullar med gräddsås och hasselbackspotatis

POPULÄRT
Vegasnka köttbullar med gräddsås och hasselbackspotatis
Foto: Simon Bajada
Gustav Johansson porträtt
Gustav Johansson porträtt

Veganska köttbullar med gräddsås och hasselbackspotatis

29 ingredienser

1 h

"Det här är ett av mina absoluta favoritrecept genom alla tider, och ett av recepten som verkligen hjälpte Jävligt Gott att nå ut till en större målgrupp. Att kund aäta klassisk husmanskost igen, gjord från grunden tror jag var något varken han eller jag riktigt hade räknat med när vi blev vegetarianer." /Gustav Johansson

Ingredienser

portioner4 - 6

Köttbullar

  • 400 g vegofärs (formbar)
  • 2 msk havregrädde
  • 1 gul lök
  • 1,5 msk grönsaksfond
  • 1 msk kinesisk soja (kinesisk)
  • 0,5 msk malen kryddpeppar, mald
  • smör (veganskt att steka i)
  • salt
  • svartpeppar

Gräddsås

  • 3 dl havregrädde
  • 1,5 msk grönsaksfond
  • 1 msk svartvinbärsgelé (med pektin)
  • 1 msk kinesisk soja (kinesisk)
  • 1 tsk torkad timjan
  • 5 enbär, torkade
  • salt
  • svartpeppar

Hasselbackspotatis

  • 10-12 potatisar (medelstora fasta)
  • ca 50 g växtbaserat matfett, rumsvarmt
  • 1-2 dl ströbröd

Pressgurka

  • 1 gurka (stor)
  • 3 krm salt
  • ev 2 msk ättiksprit 12 % (12%)
  • 1 dl vatten
  • 3 msk strösocker
  • 0,5 krm vitpeppar
  • ca 1 dl persilja, hackad

Rårörda lingon

  • 3 dl lingon, färska
  • 1-1,5 dl strösocker

Gör så här

Pressgurka

  1. Skölj gurkan eller skala den om du vill. Skiva den tunt med en kniv, osthyvel eller mandolin.
  2. Lägg skivorna på en tallrik eller skärbräda och salta dem. Lägg därefter en annan tallrik eller bräda ovanpå dem så att de ligger i press och ställ något tungt på. Låt dem ligga så i 30–40 minuter så att de släpper en del vätska.
  3. Blanda ihop resten av ingredienserna i en skål och vispa tills sockret löst sig. Häll av vätskan från gurkan och blanda ner skivorna i lagen. Häll över allt i en ren glasburk och låt i kylskåpet i minst 1 timme före servering.
  4. Ta fram den formbara färsen genom att låta den ligga i rumstemperatur i cirka 45 minuter.
  5. Fortsätt med Hasselbackspotatisen. Sätt ugnen på 225 grader.
  6. Skala potatisarna och skär tunna jämna skåror ungefär ¾ igenom dem med en kniv. Det hjälper om du håller potatisen i en träslev eller sked så riskerar du inte att skära hela vägen igenom.
  7. Lägg potatisen i en ugnsfast form och bred ut en klick vegansmör på varje. Om smöret är rumstempererat är det mycket lättare att få det att fastna.
  8. Tillaga potatisen mitt i ugnen i 20 minuter. Ta därefter ut dem, bred på mer smör och låt det smälta ner i skårorna och strö över rikligt med ströbröd. Ställ in i ugnen i ytterligare 25 minuter, eller tills ytan är krispig och potatisen är mjuk rätt igenom.
  9. Gör köttbullarna medan potatisen står i ugnen. Skala och finhacka den gula löken, ju finare desto bättre!
  10. Blanda ner löken tillsammans med övriga ingredienser i färsen och blanda för hand.
  11. Smaka av färsen. Den ska inte vara FÖR starkt kryddad, men ha en ganska tydlig mustig karaktär av lök och kryddpeppar.
  12. Forma smeten till små bollar, cirka 2 cm i diameter.
  13. Hetta upp en stekpanna och stek köttbullarna i omgångar i rikligt med matfett på hög värme tills de fått fin färg och känns fasta.
  14. Ställ köttbullarna åt sidan så länge och gör gräddsåsen i stekresterna från köttbullarna.
  15. Blanda alla ingredienser till gräddsåsen i stekpannan som du nyss stekte köttbullarna i och låt koka ihop i 2–3 minuter.
  16. Smaka av med salt och peppar och låt köttbullarna koka med på nytt den sista minuten.

Rårörda lingon

  1. Blanda lingon och socker i en skål och mosa dem lätt med en gaffel. Om de är frysa så kanske du får värma dem lite kort i mikron eller i en kastrull så att de går att mosa.
  2. Smaka av med mer socker eller lingon tills du hittar en balans mellan sötma och syra du gillar. Klart!