Vegetarisk Janssons frestelse med tomat och fetaost

Vegetarisk Janssons frestelse med tomat och fetaost
Foto: Zeta

Vegetarisk Janssons frestelse med tomat och fetaost

11 ingredienser

1 h 30 min

Det perfekta vegetariska alternativet på julbordet; Janssons frestelse på italienskt vis med soltorkad tomat och fetaost.

Zeta Fetaost
Zeta fetaost

Zeta Fetaost

Zeta Fetaost är gjord av pastöriserad får- och getmjölk. Smakrik och friskt syrlig med lätt sälta.

Läs mer

Ingredienser

portioner
  • 2 gula lökar
  • 1 msk Zeta extra jungfruolivolja classico, till stekning
  • 1 kg potatis
  • 1 dl Zeta Soltorkade tomater Classico, i strimlor
  • 1,5 dl Zeta Ricotta
  • 3 dl vatten
  • 0,5 tsk salt
  • 150 g Zeta Fetaost
  • svartpeppar, nymald
  • 1 msk ströbröd
  • 2 tsk Zeta Rapsolja (ekologisk)

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Skala och hacka lök och mjukfräs på medelvärme i minst 5 minuter.
  3. Skala potatis och skär i tunna strimlor.
  4. Dela de soltorkade tomatstrimlorna i mindre bitar.
  5. Vispa ihop ricottaost, vatten och salt.
  6. Blanda stekt lök, potatis och soltorkad tomat.
  7. Smula i fetaost.
  8. Lägg potatisblandningen i en smord ugnsform. Och häll över ricottablandningen.
  9. Dra några tag med en svartpepparkvarn, strö över ströbröd och ringla rapsolja överst.
  10. Grädda i nedre delen av ugnen i cirka 1 timme tills potatisen blivit mjuk och ytan fått fin färg.
  11. Lägg eventuellt över ugnsfolie mot slutet så att ytan inte blir bränd.
  12. Låt gratängen svalna något före servering.
TIPS!
Fler tips från Zeta!
Zeta Stekt halloumi med svårtkål och svamp

Fler tips från Zeta!

Här hittar du fler tips och goda recept från medelhavet.

Läs mer