Vegetarisk köfte med couscous

koket.se
Vegetarisk köfte med couscous
Foto: TV4
Siri Barje 2016
Siri Barje 2016

Vegetarisk köfte med couscous

23 ingredienser

40 min

Köfte är en klassisk rätt av färs och massa härliga kryddor, färsen tillagas sedan på spett eller som biff. Denna vegetariska variant signerad Siri Barje får du bara inte missa!

logo
Siri Barje 2016

Se Siri Barje laga receptet

Ingredienser

portioner

Köfte

  • 600 g vegofärs (formbar)
  • 125 g salladslök
  • 1 knippe persilja
  • 2 klyftor vitlök
  • 2 tsk malen spiskummin
  • 0,5 citron, finrivet skal
  • 1 tsk salt
  • svartpeppar, nymalen
  • 2 msk olivolja

Chiliyoghurt

  • 5 dl turkisk yoghurt
  • 1 kruka mynta, finhackad
  • 1 tsk chiliflakes
  • 0,5 citron, saften
  • 1 tsk olivolja
  • salt
  • svartpeppar, nymalen

Couscous

  • 6 dl couscous
  • 1 citron, saft och skal
  • 2 msk olivolja
  • 1 tsk salt
  • 8 dl vatten
  • 1 dl cashewnötter, rostade och hackade
  • bladspenat, till servering

Gör så här

  1. Börja med att lägga yoghurten i en ren kökshandduk i en sil och låt rinna av. Krama ut vätskan då och då.
  2. Tina färsen helt.
  3. Sätt ugnen på 180 grader. Finhacka salladslök och persilja. Riv i vitlöken i färsen och tillsätt övriga ingredienser.
  4. Mosa ihop allt med händerna så att det blandas väl.
  5. Forma färsen runt grillspett eller gör järpar eller biffar. Grilla dem så att de får en randig grillyta eller kör i ugn tills de får fin färg, ca 15-20 minuter.

Couscous

  1. Lägg couscous i en skål och tillsätt finrivet citronskal och citronsaft, olivolja och salt.
  2. Koka upp vattnet och häll över couscousen. Rör runt och täck sedan med platsfilm och låt stå i 10 minuter.
  3. Fluffa upp couscousen med gaffel och toppa med cashewnötter.

Chiliyoghurt

  1. Blanda den avrunna yoghurten med övriga ingredienser.
  2. Trä av köften från spetten och servera med couscous, yoghurtsås, bladspenat och cashewnötter.