Vegetariska köttbullar med gräddsås och potatis

koket.se
Vegobullar med gräddsås och potatis
Foto: TV4
Siri Barje 2016
Siri Barje 2016

Vegetariska köttbullar med gräddsås och potatis

22 ingredienser

45 m

En klassiker i lakto-ovo-vegetarisk tappning! "Köttbullarna" är gjorda på nötmjöl och svarta bönor. Gott och mättande!

logo
Siri Barje 2016

Se Siri Barje laga receptet

Ingredienser

portioner

Vegetariska k*ttbullar

  • 2 dl sötmandel (eller hasselnötter)
  • 1 gul lök
  • 1 klyfta vitlök
  • 2 dl svarta bönor
  • 2 dl ströbröd
  • 3 ägg
  • 1 msk soja
  • 1 msk dijonsenap
  • salt
  • peppar
  • smör, till stekning

Gräddsås

  • 3 msk smör
  • 1 dl rött vin (valfritt vitt eller rött)
  • 2 dl matlagningsgrädde
  • 1 msk kinesisk soja
  • 1 msk lingonsylt
  • salt
  • peppar

Servering

  • 1 grönsaksbuljongtärning
  • 1 kg potatis (små)
  • lingonsylt
  • persilja, hackad

Gör så här

  1. Mixa nötterna fint i en mixer. Hacka lök och vitlök mycket smått. Mosa bönorna med en gaffel i en bunke. Tillsätt alla ingredienser i bunken och rör runt ordentligt. Låt stå i 10 minuter.
  2. Rulla sedan små bollar och låt dem vila i 5 minuter till.
  3. Koka upp en kastrull med vatten och grönsaksbuljongen och koka potatisen.
  4. Stek bollarna gyllene i smör i en stekpanna. Håll dem varma.
  5. Smält smöret till såsen i samma stekpanna som du stekte bollarna i. Tillsätt vinet och låt det koka ordentligt. Häll i grädden samt övriga ingredienser och låt det koka ihop i 5-6 minuter.
  6. Servera bollarna med potatis, gräddsås, lingon och persilja!