Kryddiga filodegspiroger med potatis och kikärter. Servera med en svalkande yoghurtsås med gurka och mynta samt en morotssallad med sesam och koriander.
Tips! Pirogerna passar även perfekt på buffébordet.
Se Siri Barje laga receptet
Ingredienser
Samosas
500 g filodeg
1 förp kikärtor [400 g]
500 g potatis, kokt
2 gula lökar (stora)
2 dl gröna ärtor
3 klyftor vitlök
1 ingefära, liten bit
1 msk curry
1 grön chilifrukt
rapsolja, att steka i
1 ägg
2 msk sesamfrön
Yoghurtsås med mynta
2 dl grekisk yoghurt
1 knippe mynta
0,5 gurka
1 msk honung
1 klyfta vitlök
salt
peppar
morotssallad
4 morötter (stora)
1 knippe koriander
1 msk svarta sesamförn
1 msk vita sesamfrön
1 msk sesamolja
1 limefrukt
salt
peppar
Gör så här
Sätt ugnen på 200 grader.
Börja med fyllningen till pirogerna, hacka lök, vitlök, ingefära, chili och tärna den kokta potatisen.
Stek lök och vitlök i rapsolja tills löken är mjuk och fått lite färg. Blanda ner tärnad potatis. Tillsätt sen ingefära, chili och curryn och rör om. Blanda ned kikärter och stek lite till. I sista minuten tillsätter du de gröna ärterna.
Rulla ut filodegen och lägg 3 ark på varandra. Skär dem i rektanglar, lägg på fyllningen och vik ihop till trekanter. Spela gärna klippet (2:06 in) för att se hur du viker ihop pirogerna.
Lägg samosa på plåt, pensla med ägg, strö över sesamfrön och baka i ugn i 10-15 min eller tills de fått gyllenbrun och frasig yta.
Kärna ur gurkan och hacka den smått, hacka myntan. Blanda yoghurt, mynta, gurka, honung, salt och peppar till en sås.
Skala morötter och riv på den grova sidan av rivjärnet. Hacka koriander grovt.
Blanda morötterna med sesamolja, saften från en lime, salt och peppar samt strö över sesamfröna och den hackade koriandern.