1 l svamp (skogschampinjoner, shiitake, portabello och karljohan)
1 gul lök
1 purjolök, gröna delen (stor)
soja (ljus)
tryffelolja
Wontons
5 dl svamp (skogschampinjoner, shiitake, portabello och karljohan)
1 förp wontonplattor
1 purjolök, vita delen (stor)
2 msk tryffelcréme (kan uteslutas)
smör (till stekning)
salt
peppar
Gör så här
Svampbuljong
Hacka eller riv svampen på den grova sidan av ett rivjärn.
Dela den gula löken i fyra delar.
Lägg allt i en stor kastrull, täck med vatten och koka upp. Koka under lock i ca 1 timme.
Sila av och reducera ner tills du har ca hälften av vätskan kvar.
Smaka upp buljongen ordentligt med soja så du får en behaglig sälta. Börja med ett par matskedar och tillsätt sedan lite i taget tills du är nöjd.
Wontons
Hacka eller riv svampen på den grova sidan av ett rivjärn.
Dela purjolöken på längden och skiva den sedan tunt.
Stek först svampen i en stor stekpanna med smöret så den får färg och blir mjuk.
Tillsätt purjolöken och stek tills den blir mjuk och söt.
Häll i tryffelcréme och smaka av med salt och peppar. Låt svalna något.
Fyll och vik wontons. Använd gärna en skvätt vatten för att fästa kanterna och få arken att hålla ihop. De som blir över går utmärkt att frysa in. Lägg dem som blir över på en plåt och frys dem styckevis. Förvara dem sedan i en tätslutande påse och koka direkt från frysen.
Koka wontonsen i 2–3 minuter i saltat vatten.
Servera dem med den varma buljongen toppat med lite tryffelolja.