Vinbräserad kyckling med krämig polenta och rostade tomater

koket.se
Vinbräserad kyckling med krämig polenta och rostade tomater
Foto: TV4
Thomas Sjögren Kockarnas kamp 2018
Thomas Sjögren Kockarnas kamp 2018

Vinbräserad kyckling med krämig polenta och rostade tomater

16 ingredienser

30 min

Vardagslyxig kycklingrätt där stekt kyckling sjuds i vitt vin och serveras med krämig polenta och rostade tomater.

logo
Thomas Sjögren Kockarnas kamp 2018

Se Thomas Sjögren laga receptet

Ingredienser

portioner

Kyckling

  • 4 kycklingfiléer (med skinn)
  • 2 klyftor vitlök, krossad
  • 0,5 kruka färsk timjan
  • 3 dl torrt vitt vin
  • 2 dl kycklingbuljong
  • 2 msk olja, till stekning
  • salt

Rostade tomater

  • 400 g små tomater (blandade)
  • 1 klyfta vitlök
  • 0,5 kruka färsk timjan
  • 0,5 dl olivolja
  • salt
  • peppar

Krämig polenta

  • 2 dl polenta
  • 1 dl parmesanost, riven
  • 50 g smör

Gör så här

Kyckling

  1. Salta kycklingen. Värm oljan i traktörpanna. Lägg i kycklingen med skinnsidan ner och stek till fin färg.
  2. Vänd kycklingen och tillsätt krossad vitlök, timjankvistar, vitt vin och kycklingbuljong.
  3. Lägg på lock och sänk värmen. Låt sjuda ca 5 minuter tills kycklingen är stekt rakt igenom.

Rostade tomater

  1. Sätt ugnen på 180 grader.
  2. Halvera tomaterna. Lägg i en ugnsform. Riv över vitlöken. Tillsätt repad timjan och olivolja. Salta och peppra. Rosta i ugnen ca 10 minuter

Krämig polenta

  1. Lyft upp kycklingen ur buljongen och låt den vila under folie. Koka upp kycklingbuljongen som är kvar i pannan. Vispa ner polentan.
  2. Låt polentan koka under omrörning ca 5 minuter, tillsätt vatten om den skulle bli för tjock. Tillsätt smör och dra av pannan från värmen innan du tillsätter parmesanen. Smaka av med salt.
  3. Servera kycklingen med polentan och de rostade tomaterna.

Glöm inte att sortera vitlöksskal och rester från timjanen för en mer hållbar matlagning, och njut av din bräserade kyckling. /Köket-redaktionen