Vit lyxpizza med ricotta, buffelmozzarella och tryffel

Vit lyxpizza med ricotta, buffelmozzarella och tryffel
Foto: TV4

Vit lyxpizza med ricotta, buffelmozzarella och tryffel

11 ingredienser

1 h 30 min + 13 h jästid

En klassisk och fantastiskt god vit pizza toppad med lyxig buffelmozzarella, tryffelcrème och tryffelolja.

Zeta tipsar!
Zeta ricotta

Zeta tipsar!

Ricotta är en klassisk italiensk färskost - mjuk och fyllig med lätt sälta.

Läs mer

Ingredienser

portioner pizzor

Pizzadeg (ger 4 pizzor)

  • 3 g jäst, färsk
  • 360 g vatten, kallt [3 dl]
  • 23 g salt [3,5 tsk]
  • 570 g tipo 00 mjöl [9,5 dl]
  • 15 g Zeta extra jungfruolivolja classico [1 msk]

Pizza (ger 2 pizzor)

  • 0,5 sats pizzadeg, ca 230 g per degboll (se recept ovan)
  • 1 burk Zeta Ricotta (à 250 g)
  • 2 Zeta Mozzarella, skivad (à 125 g)
  • 4 msk Zeta Crème av svamp med tryffel
  • 1 Zeta Mozzarella Di Bufala Campana, avhängd (à 100 g)
  • Zeta Olivolja Vit Tryffel
  • tipo 00 mjöl, till utbakning

Gör så här

Pizzadeg

  1. Blanda ut jästen i vattnet i en degblandare. Häll ner mjölet och kör degen på långsam hastighet i några minuter tills degen är homogen.
  2. Tillsätt saltet och kör degen tills saltet gått in. Tillsätt olivolja och kör ytterligare ca 3 minuter. Öka till maxhastighet och kör degen i 15 minuter.
  3. Stäng av degblandaren och låt degen vila i 15 minuter. Lägg sedan över degen i en plastlåda med lock och låt stå i rumstemperatur i 1 timme.
  4. Ställ in degen i kylen i 6 timmar. Lyft och vik degen varsamt några gånger. Ställ sedan tillbaka i kylen. Repetera vikningen var 6:e timme (morgon och kväll går också bra) i 2-4 dagar.
  5. Dela degen i 4 delar (à ca 230 g). Forma till bollar genom att spänna degens kanter mot undersidans mitt. Lägg bollarna en bit ifrån varandra i en låda med lock. Låt dem jäsa i minst 1 timme i rumstemperatur. Det är viktigt att degen är rumstempererad när den ska bakas ut och att ugnen sätts på högsta värme i god tid innan bakning.

Utbakning

  1. Värm ugnen till maxvärme, helst 300 grader men 280 grader går bra, övergrill. Ha en baktsten i ugnen, låt den ligga där minst 30 minuter så att den blir riktigt varm.
  2. Lägg ut rikligt med mjöl på bänken. Tryck ut en degboll på mjölad bänk med fingrarna, kavla inte. Forma degen till en pizza.
  3. Bred ut ricotta med en slickepott. Lägg på mozzarella och ringla över lite olivolja.
  4. Dra upp pizzan snabbt på en pizzaspade och lägg över pizzan på stenen i ugnen. Låt baka tills pizzan är färdig, gärna med bubbliga lite brända kanter. Under tiden pizzan bakar förbereder du nästa pizza.
  5. Toppa den nybakade pizzan med svampcrème och brutna bitar av buffelmozzarella. Ringla på tryffelolja. Pensla kanterna med olivolja och servera direkt.
TIPS!
Gratis matlagningskurs online!
Isabellas-kurs-contorni

Gratis matlagningskurs online!

Gå vår kurs med Isabella Morrone - Isabellas Italienska kök.

Läs mer